Житловий будинок в Києві покрився тріщинами після несанкціонованого ремонту в підвалі

Дата публікації: 29.7.2021 Розділ: Колонки

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
...

Автор колонки:

Євген Огарков

Адвокат

Тріщина на фасаді викликала у мешканців серйозні побоювання за технічний стан чотириповерхового будинку №17 / 1 по Борисоглібській вулиці в Києві. Пошкодження вони помітили зовні і всередині будівлі. Власники майна зв’язали утворення щілин в несучих конструкціях з ремонтними роботами в підвалі, які проводила будівельна компанія Solomon Сapital.

Найбільші ушкодження виявив власник квартири на третьому поверсі злощасного будинку. За його словами, стіни тріснули в коридорі, на кухні і в санвузлі. Але і це не все: на сходовій клітці було видно, що і тут в несучих конструкціях виникли щілини.

Будинок на Подолі бачили багато, хто здійснював піші прогулянки від набережної Дніпра вглиб історичного району Києва, заходив в поштове відділення – воно на розі. Власне, саме чотириповерхова цегляна будівля на Борисоглібській вулиці відноситься до дореволюційних будівель. Одне це, здавалося б, вимагає дбайливого ставлення до об’єкта нерухомості.

 

До історичної спадщини столиці України з належним пієтетом не поставилися представники компанії Solomon Capital. Ця інвестиційно-будівельна організація, яку очолює Віталій Вовкодав, приватизувала підвал чотириповерхової будівлі. За набуттям права власності на нерухоме майно пішов ремонт.

В ході робіт новий власник провів поглиблення підлоги. Також він замінив плити перекриття між підвальним приміщенням та першим поверхом. І ось після цього по будинку пішли тріщини. Будівельна суперечка отримала початок.

Житель квартири №5, тієї самої, з найбільшими пошкодженнями несучих стін, активно включився відстоювати свої порушені права. З усною претензією він звернувся до керівника Solomon Capital Віталія Вовкодава з вимогою відшкодувати витрати на ремонт в квартирі і на міжквартирному майданчику, оскільки стіни і там, і там знаходилися в критичному стані.

Тріщини на фасаді, в несучих стінах, треба відзначити, – це проблема не одного жителя п’ятої квартири, а всіх власників. Через ці ушкодження порушена, зокрема, механічна безпека будівлі. Для будь-якого об’єкта капітального будівництва цей параметр – першочерговий. Експлуатація житлового будинку не повинна загрожувати життю і здоров’ю громадян.

Сумнівно, що в інвестиційно-будівельній компанії не подумали, що ремонт, його наслідки, вплинуть на механічну безпеку будівлі. Дивуватися, втім, варто не тільки цим. Як з’ясували мешканці, у їх «сусіда знизу» відсутня дозвільна документація на проведення робіт – ні в РДА, ні в інших компетентних органах нічого не видавали. Що провели в підвалі – ремонт, реконструкцію, перепланування – тут є, що уточнити при проведенні незалежної досудової експертизи.

Таке рішення – звернутися до фахівців в галузі будівельної експертизи – мимоволі підказали власникам майна в будинку на Борисоглібській представники компанії Solomon Capital. По-перше, їх керівник ніяк не відреагував на вимоги мешканця з оплати ремонту квартири і міжквартирного майданчика. По-друге, встановити законність проведення робіт і назвати причини виникнення тріщин по всьому будинку зможуть тільки експерти.

Відмовляючись йти на компроміс, керівництво Solomon Capital робить себе однією із сторін будівельного спору. Репутаційний ризик і фінансові втрати – до цього деколи приводить участь в подібних розглядах.

Цей матеріал є авторською колонкою та може не збігатись з позицією редакції

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button

Зареєструйтеся, щоб продовжити читати «Хмарочос»

Вітаємо! За цей тиждень ви переглянули вже 5 сторінок на «Хмарочосі». Ми цінуємо, що ви є нашим активним читачем, і просимо пройти швидку реєстрацію. Ми не збираємо ваші персональні дані. Після реєстрації ви зможете продовжити користуватися сайтом.

Відповіді на популярні питання

З вашою підтримкою ми стаємо кращими і отримуємо можливість створювати більше цінних та цікавих матеріалів про наше місто. Якщо маєте питання щодо реєстрації, напишіть нам листа на [email protected]