Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23415 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах


Жителі Оболоні хочуть створити «кишеньковий» сквер на прибудинковій території будинків на вулицях Попова та Агрегатній. Про це йдеться в спільноті «Сквер на Агрегатній».

Цей проєкт є частиною концепції «Нового Оболонського двору», яка базується на створенні невеликих зелених зон біля житлових масивів для прогулянок та відпочинку місцевих жителів.

Екологічна комісія Київради підтримала клопотання місцевих мешканців щодо створення зеленої зони та надала доручення Київзеленбуду облаштувати зону. Остаточний план скверу буде затверджено після врахування пропозицій громади.

Створення скверу включає: капітальну реконструкцію двору з зонуванням території, будівництво нового дитячого та спортивного майданчика, встановлення системи автоматичного поливу, окрему територію для вигулу домашніх улюбленців, встановлення контейнерів для сортування сміття, збільшення кількості паркомісць шляхом оптимізації захаращених територій, облаштування парковок для велосипедів, встановлення нового освітлення прибудинкової території та підключені до загальної системи «Безпечне місто».

«Кишеньковий» сквер – це невелика зелена зона відпочинку, яка знаходиться в спальному районі біля житлових будинків. У Київзеленбуді розповідали, що підгледіли ідею у колег з Польщі.

Термін pocket park з’явився ще в середині 1960-х. Міста в Європі, США, Канаді почали ущільнюватися. Вартість землі зростала, але все одно залишалися території, які були занадто малі або незручні для будівництва. Згодом ці пустирі, які використовували під паркінг, звалище або були закинуті, з ініціативи влади чи самих жителів почали перетворювати в зелені острівці.

У сильно урбанізованих районах, особливо в центральних, кишенькові сквери – єдиний варіант для створення нових громадських просторів без великомасштабної реконструкції. У міських районах кишенькові парки часто є частиною планів відновлення міст. На відміну від великих парків, кишенькові парки іноді повинні бути обгороджені та замкнені, коли не використовуються. Вони також можуть підвищити вартість прилеглих будинків. Так, американське дослідження показало, що «невеликі та середні парки в гарному стані чинять позитивний вплив на вартість сусідньої власності». Такі зони можна використовувати для проведення ділових заходів, ярмарок, концертів на свіжому повітрі та інших культурних заходів.

Наприклад, в Мехіко існує ініціатива зі створення 150 таких зон розміром в 400 квадратних метрів. У Лос-Анджелесі створили три «кишенькових парки», щоб покращити криміногенну ситуацію міста.

Фото: «кишеньковий» парк Paley Park, Нью-Йорк

Фото: парк John F. Collins Park, Філадельфія

 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button