Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: autocentre

В Україні всього зареєстровано 14,76 мільйона транспортних засобів, з них 1,46 мільйона – комерційні. Дані, озвучені представником Мінінфраструктури, навів керівник організації U-Cycle Богдан Лепявко. У той час багато засобів, зареєстрованих на приватних осіб, насправді використовуються для бізнесу.

При цьому, за даними Аutoconsulting, в Україні зареєстровано 10,3 мільйона легкових і комерційних авто. Кількість авто на тисячу осіб сягає приблизно 245.

У 2020 році через заправки для приватних осіб було реалізовано 3,8 мільйона тонн палива, в той час як для юросіб поза АЗС (свої заправки на підприємствах) – 3,4 мільйона. Він припускає, що, наприклад, фури і навіть маршрутки та автобуси нерідко зареєстровані на їхніх водіїв, але обслуговуються і заправляються у парку перевізника.

Крім того, серед транспортних засобів, що зареєстровані на фізосіб, 43% виготовлені у 1999 році або раніше. В Аutoconsulting уточнюють, що станом на початок 2021 року середній вік легкових автомобілів в Україні склав 22,7 років. Для порівняння, середній показник по Європейському Союзу для легкових автомобілів складає 10,8 років.

Серед комерційного транспорту виготовлено у 1999 році або й раніше 51%. Через те, що комерційний транспорт є більш застарілим, а також використовується більш інтенсивно – вважається, що 60% викидів СО2 та шкідливих речовин спричинено саме комерційним транспортом. Лепявко підкреслив, що комерційний транспорт – це в тому числі сільськогосподарська техніка, кар’єрні вантажівки і тому подібне, які працюють поза межами населених пунктів. Проте у непромислових містах повітря забруднює приватний автотранспорт.

Водночас, за даними Головного сервісного центру МВС, в Україні зареєстровано 29 345 електричних автомобілів.

Також в Україні росте попит на вживані авто з Європи та США. Наприклад, минулого року українці купили 353,4 тисяч вживаних автомобілів (це 80% всього авторинку країни) та лише 85,5 тисячі нових автомобілів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button