Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Люди в касках і жилетах, які охороняють будівельну техніку. Скріншот з відео facebook.com/elena.fatieieva

Днями на вулиці Микільсько-Слобідська, 7/9, на береговій лінії Дніпра, поновилося будівництво багатоповерхового житлового комплексу, проти чого виступають місцеві мешканці. Депутатка Київради Євгенія Кулеба («Слуга народу») пояснює, що не так із цією забудовою.

Кулеба нагадує, що скандали навколо відомої забудови берегової лінії Дніпра тривають з 2006 року, і це вже четверта спроба забудувати прибережну зону. Неподалік розташовано недобудований ЖК «Русанівська гавань» та укрбудівський ЖК «Сонячна рив’єра».

Конкретно з забудовою на Микільсько-Слобідській, 7/9, депутатка виокремлює такі проблеми:

  • ділянка, на якій зараз облаштовують заїзд на будівництво, ще рік тому рішенням Київради увійшла в межі парку. Було відмовлено у подовженні договору оренди. Наразі тривають суди.
  • земля перебуває в зоні прибережно-захисних смуг Дніпра, де законом заборонено будівництво ближче 100 метрів до урізу води;
  • згідно з Містобудівним кадастром, ця ділянка є зоною підтоплення та ландшафтною пам’яткою Історичний ландшафт Київських гір і долини р. Дніпро (охор. №2600189). Раніше власник однієї з ділянок намагався через суд скасувати створення ландшафтної пам’ятки. Коли це не вдалося, спробував заборонити Департаменту охорони культурної спадщини проводити у себе на території будь-які перевірки, але таку вимогу суд не задовольнив;
  • відповідно до Наказу Департаменту охорони культурної спадщини КМДА №86 від 18 грудня 2019 року на цих ділянках встановлено межі і режими забудови, а саме – режим, що забороняє будь-які будівельні роботи;
  • за чинним Генеральним планом Києва, це – зелена зона;
  • дозвіл 2014 року, який використовує забудовник, не відповідає містобудівним умовам та обмеженням, що йому було видано, адже в МУО вказані всі вище перелічені обмеження щодо будівництва. Зараз він також оскаржується громадою в суді;
  • прокуратура Дніпровського району Києва оскаржує нещодавно скасований арешт ділянки в рамках кримінального провадження, справу призначено на 10 серпня 2021 року.

Крім того, місцеві жителі повідомляють, що на новому паспорті об’єкта відсутня інформація про висотність та кількість житлових будинків та вказано лише, що будується дитячий садочок.

Фото: Олена Медведенко

Кулеба додала, що в муніципалітеті її запевнили, що позиція міста є незмінною – на цій ділянці має бути зелена зона, а не забудова.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button