Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: unsplash.com

Суд болгарського міста Пловдив визнав місцеву владу винною в 11-річній справі щодо забруднення повітря. Про це пише видання The Mayor.

В кінці липня Верховний касаційний суд Болгарії виніс рішення на користь Асоціації за європейську інтеграцію і права людини по справі проти муніципалітету Пловдива. Судове рішення зобов’язує місцеву владу різко скоротити забруднення повітря до 22 липня 2022 року.

Позивачі не боролися за матеріальну компенсацію від Пловдива. Замість цього вони намагалися використати закон, щоб змусити місцеву владу вжити заходів проти небезпечного рівня вмісту дрібних частинок пилу в повітрі (PM2,5).

У асоціації кажуть, що це перший випадок в історії, коли суд виносить рішення на користь громадян у подібній справі.

Асоціація за європейську інтеграцію і права людини – це коаліція юристів і понад 100 активістів у Пловдиві. 11 років тому вони вирішили порушити справу проти міста, бо забруднення виходило з-під контролю.

Позивачі представили в суд дані, зібрані з 2007 по 2011 рік, які показали, що тільки у 2010 році норма в 50 мікрограмів на кубічний метр дрібних частинок пилу була перевищена майже у 200 разів. У 2010 році моніторинг повітря фіксував забруднення протягом 150 днів.

Ці дані допомогли виявити основних забруднювачів. Відповідно до проведеного ними дослідження, Пловдив є одним з найбільш забруднених великих міст в Європейському Союзі з точки зору тривалості перебування дрібних часток пилу в повітрі. Найбільший внесок у забруднення вносить домашнє опалення. Другий – це рух транспорту, за яким слідують промисловість і зимове обслуговування вулиць.

Болгарія використовує суміш солі та піску у якості засобу від ожеледі, однак пісок має тенденцію накопичуватися на вулицях. Коли зима закінчується, він сприяє утворенню хмар пилу, які утворюються проїжджими автомобілями. 75% частинок пилу утворюються при побутовому опаленні, в той час як транспорт становить всього близько 14%, а промисловість – від 7% до 14%. Дані показують, що забруднення в місті – це соціальна проблема, а не промислова.

У звіті Євросоюзу йдеться, що найвища концентрація дрібних частинок забруднювальних речовин в міських районах серед країн ЄС зафіксована в Болгарії. Зокрема, концентрація PM2,5 складає 19,6 мкг/м3.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button