Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: KWON JUNHO / Unsplash

За рік в Україні найбільше подорожчали комунальні послуги. Про це йдеться в Індексі споживчих цін у липні 2021 року Державної служби статистики.

У таблиці наводиться порівняння цін у липні цього року й у липні 2020-го. Так, загалом рахунки за утримання помешкань зросли на 35,5%. У Держстаті зазначають, що зростання тарифів відбулося здебільшого внаслідок підвищення цін на природний газ та на оренду житла.

Найбільше підвищилася вартість природного газу – на 164,5%. Також значно зросла ціна на електроенергію – на 36,6%.

Утримання й ремонт житла здорожчали на 9%, водопостачання – на 11%, каналізація – на 17,5%, утримання будинків та прибудинкових територій – 3,2%, а гаряча вода й опалення – на 13,9%.

Держстат зазначає, що інфляція на споживчому ринку з початку року росла на 6,5%, а в порівняння з торішнім липнем – на 10,2%.

Щодо цін на інші товари, то харчові продукти за рік подорожчали на 10,8%. Найбільше зросли ціни на цукор – на 83,5%, соняшникову олію – на 79% та яйця – на 33%. Одяг і взуття, навпаки, дещо подешевшали.

Ціни на транспорт зросли на 12% в першу чергу внаслідок подорожчання палива та мастил (на 33,8%) та проїзду в пасажирському транспорті (12% за рік).

Нагадаємо, від травня цього року скасовано дію ПСО і набув чинності ринок газу. У липні Київ запровадив передплату за опалення. Однак вже від попередніх опалювальних сезонів кияни заборгували комунальникам 3,6 мільярда гривень за тепло та гарячу воду.

У КМДА заявили, що теплопостачальні підприємства країни не здатні працювати в умовах ринку газу й цілком реальною є перспектива їхнього банкрутства та припинення розрахунків за газ під час опалювального сезону.

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button