Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Олексій Пишний. Фото: facebook.com/companymost

Один із власників будівлі «Квіти України» Олексій Пишний, ймовірно, мав бізнес у Росії, а також міг мати російське громадянство та бути пов’язаним із проросійськими політсилами. Про це свідчать дані Слідство.Інфо.

Кінцевими власниками будівлі «Квіти України» через юридичну особу є двоє українців – Олексій Пишний та Андрій Скалозуб.

Відповідно до отриманих з російських реєстрів даних, Олексій Анатолійович Пишний донедавна був співвласником щонайменше трьох компаній – «Мост-Кепітал», яка торгувала будівельними матеріалами та лісом; «Індастріал-інвест», яка будувала житлові та нежитлові приміщення, і групи компаній «Возрождение». Незадовго до демонтажу «Квітів України» Пишний вийшов з більшості російських бізнесів.

«Группа компаний Возрождение», де Пишний володів суттєвою часткою, протягом кількох років постачала труби та металопрокат Російським залізничним дорогам, Управлінню Чорноморського флоту тощо. Загалом Пишному та партнерам вдалося заробити на російському бюджеті майже 180 мільйонів рублів (приблизно 65 мільйонів гривень).

При цьому в Україні є компанії з ідентичними або схожими назвами, до яких має стосунок Олексій Пишний. Так, керівником української групи компаній «Відродження» вказано Олексія Анатолійовича Пишного. А в російської «Группы компаний “Возрождение”» Олексій Анатолійович Пишний — засновник.

Така ж історія з українським ТОВ «ІК “Мост Кепітал”» та російською «Мост Кэпитал». В обох вказано засновником Олексія Анатолійовича Пишного. Те, що в реєстрах в кожному випадку вказано одну дату народження – 11 червня 1982 року – свідчить, що йдеться про одну людину.

Російські журналісти виявили два паспорти РФ на ім’я Олексія Анатолійовича Пишного, з тим самим днем народження. Один паспорт видавався у 2014 році у Криму, але згодом був анульований. Другий видали у 2016 році, зараз він теж не дійсний, але діяв щонайменше до 2018 року.

Сам співвласник «Квітів України» категорично заперечує будь-які зв’язки з Росією. «Ми нічого не будували (у Росії, – ред.), не є громадянами та ніколи ними не були», – заявив він, припустивши, що знайдена журналістами інформація може бути помилкою в російських реєстрах. Перелічені назви російських фірм, як заявив Пишний, нічого йому не говорять.

За даними журналістів, брат і батько Пишного теж ведуть бізнес у Росії, мають російське громадянство й успішно освоюють гроші російських держструктур, таких як «Росенергоатом». Пишний підтвердив, що його батько проживає у Росії – через сімейні обставини, – але наявність бізнесу в родичів відмовився коментувати.

Ще одна історія пов’язана з російськими спецслужбами. Згадана фірма «ІК Мост-Кепітал» кілька років тому ця фірма спонсорувала партію «Розумна сила», надавши юридичну адресу та приміщення для офісу у центрі Києва.

Невдовзі партію обшукала СБУ через підозру в отриманні фінансування з Росії. За даними «Слідство.Інфо», «Розумну силу» фінансували політики-втікачі: ексміністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, ексгенпрокурор Віктор Пшонка та ексвіцепрем’єр Арбузов.

В СБУ повідомили, що за цією справою одну людину засудили до 4,5 року за підготовку теракту, ще одну обвинувачують у фінансуванні тероризму та державній зраді, справа у суді.

«Ми не мали жодного стосунку до цієї партії, крім того, що кілька місяців здавали їм приміщення в оренду», – прокоментував Пишний. За його словами, обшуки були лише у самій партії, а його фірми, його самого та бізнес-партнерів вони не стосувалися.

Нагадаємо, наприкінці червня спроба демонтажу модерністського фасаду квіткового магазину-оранжереї «Квіти України» наштовхнулася на опір киян. Шевченківський райсуд Києва наклав арешт на будівлю. На початку серпня Міністерство культури внесло «Квіти України» до реєстру державних пам’яток.

Фото: facebook.com/Save.Kvity.Ukrainy

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button