Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Вікіпедія

Кварталу Фуггерай у баварському місті Аугсбург виповнилося рівно 500 років. Це найстаріший проєкт соціального житла у світі з надзвичайно низькою орендною ставкою: 88 євроцентів на рік, повідомляє DW.

Квартал заснував 23 серпня 1521 року місцевий банкір Якоб Фуггер, найбагатша людина Священної Римської імперії. Він зобов’язав своїх нащадків допомагати нужденним й утримувати це поселення.

Фото: Tiia Monto / Вікіпедія

Орендна плата за помешкання була зафіксована на рівні одного рейнського гульдена. Зараз це 88 євроцентів.

Зараз Фуггерай – квартал Фуггера – має 67 будинків зі 140 квартирами, в яких мешкають приблизно 150 людей. Охочих отримати місце дуже багато: щороку надходить 30-40 заявок, а в списку очікування – не менш як 80 осіб.

Фото: Wolfgang B. Kleiner / Вікіпедія

Але за заповітом засновника, у кварталі діє ще одне правило, яке не змінювалося пів тисячолліття: мешканці зобов’язані тричі на день молитися за сімейство Фуггерів. Відповідно, всі, хто тут селиться, мусять сповідувати католицьку віру. Крім того, оселитися тут дозволяють виключно жителям Аугсбурга.

Вхід до кварталу зачиняється о 22:00. Після цього потрапити можна лише заплативши сторожу 50 центів. Функції сторожа, власне, виконує хтось із громади. Також жителі почергово доглядають за садом, беруть на себе організаційні обов’язки тощо.

Фото: Z thomas / Вікіпедія

Фуггерай приваблює туристів, тож зараз тут є сувенірна крамниця і музей. Деякі мешканці беруть плату з туристів, які приходять подивитися на це соціальне житло.

Читайте також: 10 реалізованих проєктів соціального житла у Європі

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button