Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23467 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Filip Bunkens / Unsplash

Пандемія коронавірусу триватиме ще від двох до п’яти років. Такий прогноз зробив головний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв’ю BBC News Україна.

«У цьому році це точно не закінчиться. Вірус швидко мутує і кожного місяця ми можемо стикатися з новими штамами…. Це буде тривати принаймні ще кілька років. Від двох до п’яти. Поки не з’явиться якась загальна світова стратегія профілактики у вигляді або універсального щеплення, або лікування», – вважає він.

Наразі важко сказати, як часто потрібно буде вакцинуватися, – ґрунтуючись на даних, що є зараз, у МОЗ орієнтуються на щорічну ревакцинацію.

Третя хвиля пандемії COVID-19, за прогнозом санлікаря, очікується в Україні не раніше листопада. Якби українці сумлінніше дотримувалися профілактичних заходів, локдаун можна було б відтягнути до грудня-січня, але, виходячи з нинішнього сценарію, МОЗ готується запровадити суворий карантин в листопаді.

«Скляної стелі» вакцинації – коли закінчаться охочі щепитися – Україна досягне приблизно у грудні цього року, прогнозує Кузін.

Коли щепленнями буде охоплено принаймні 50% населення, уряд може почати запроваджувати обмеження для невакцинованих.

«Ми будемо йти за сценарієм європейських країн, коли для невакцинованих створюють максимальні перепони у доступі до публічних місць, де може поширюватися інфекція… Одним зі шляхів, як балансувати між забороною і дозволами, є варіант, коли невакциновані можуть регулярно здавати ПЛР-тести. Результат приносити роботодавцю. Тобто принцип вакцинуйся або тестуйся», – зазначив Кузін.

ВООЗ оголосила спалах нового коронавірусу пандемією 11 березня 2020 року, а перші випадки було зафіксовано в китайському Ухані у грудні 2019-го. За цей час на COVID-19 у світі захворіли 215 мільйонів людей, хвороба забрала майже 4,5 мільйона життів.

В Україні від ковіду за півтора року померло понад 53 тисячі людей. Для порівняння, за сезон 2015-16 років від грипу та ГРВІ померла 391 людина.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button