Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: КМДА

КМДА, Київтеплоенерго та Європейський банк реконструкції і розвитку підписали кредитну угоду на 140 мільйонів євро. Кошти спрямують на модернізацію теплоенергетичного комплексу та оптимізацію бізнес-процесів КП «Київтеплоенерго».

Джеймс Гоуп, керівник місії USAID в Україні, зазначив, що кредит ЄБРР став можливим, зокрема, завдяки проведеним КП реформам, в підготовці яких технічну допомогу надала організація.

«Цей кредит є в тім числі й результатом трирічної підготовчої роботи, в ході якої “Проєкт енергетичної безпеки” працював з Київтеплоенерго над модернізацією операційної діяльності комунального підприємства, систем фінансового контролю та зміцненням технічних можливостей», – підкреслив Гоуп.

У рамках проєкту, зокрема, встановлять на ТЕЦ-6 нові когенераційні установки, які за обсягами викидів в атмосферу відповідатимуть європейським стандартам, реконструюють неефективні котельні. На ТЕЦ-5 планують встановити конденсаційний економайзер, що використовуватиме залишкову енергію димових газів (скидне тепло) для забезпечення опаленням столичних будинків.

У ЄБРР вважають, що кредитна угода є прикладом ефективної співпраці між банком, міською владою та міжнародними партнерами. Там зазначають, що нове обладнання, яке буде встановлено на ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 завдяки кредитним коштам, повністю відповідатиме вимогам директиви ЄС про промисловівикиди.

USAID ПЕБ профінансував підготовку комунального підприємства до отримання кредиту, втому числі – проведення трьох аудитів на підтвердження роботи КП в рамках міжнародних стандартів фінансової звітності. Проєкт також надає технічну підтримку у впровадженні системи спостереження та збору даних SCADA  для збору інформації про індикатори продуктивності.

Також ПЕБ забезпечив розробку технічної проєктної документації для встановлення конденсаційного економайзера на ТЕЦ-5, що призвело до скорочення викидів парникових газівна   6,7%. Розробка ТПД для встановлення баків-акумуляторів тепла на ТЕЦ-6 дала можливість не   скидати надлишкове тепло на градирні та суттєво підвищити коефіцієнт корисної дії станції.

Проєкт є частиною Green City Framework-2 (GrCF2, Концепція зелених міст), націленої на вирішення екологічних проблем в окремих великих містах.

Раніше у ЄБРР зазначали, що кредит буде розділений на два рівні транші. Київрада схвалила залучення цього кредиту на термін до 13 років у квітні цього року.

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button