Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

До 15 вересня включно кияни можуть підтримати проєкти Громадського бюджету, які буде реалізовано у 2022 році. Цього разу за 200 млн грн змагаються 969 проєктів, допущених до голосування.

Нововведення цього року: кожен має по 10 голосів, які потрібно розподілити між проєктами в різних категоріях (по одному голосу на кожну тематику). Для голосування не обов’язково мати київську прописку, варто лише підтвердити, що ви сплачуєте податки у столиці.

Аби взяти участь у голосуванні та вплинути на розподіл міськбюджету-2022, на сайті Громадського бюджету увійдіть до особистого кабінету за допомогою Електронного підпису або Bank ID. Також віддати свої голоси можна через міський застосунок «Київ Цифровий».

«Хмарочос» обрав 10 цікавих ініціатив, які зроблять Київ кращим вже наступного року, якщо отримають достатньо підтримки містян.

Відтворення постмодерністської альтанки
та благоустрій подвір’я навколо неї

Автори проєкту пропонують провести реконструкцію напівзруйнованої альтанки та реновацію подвір’я посеред постмодерністського архітектурного ансамблю «4 квартали» 80-х років. Розробці ландшафтного проєкту передувала серія інтерв’ю та опитувань місцевих жителів, аби врахувати всі побажання та упередження.

Перехрестя-кола малого радіусу для підвищення безпеки руху

В межах проєкту пропонують облаштувати три кругові перехрестя малого радіусу в Києві за допомогою розмітки та додаткових елементів (бордюри, клумби, колесовідбійники тощо). Такі практики вже багато років масово застосовують у європейських країнах, зменшуючи кількість ДТП за рахунок підвищення уваги водія і фізичного унеможливлення грубих порушень.

Наразі Україна є лідером у Європі за кількістю травмованих і загиблих у ДТП. Однією з причин є відсутність інфраструктури, що сприяє безпечній поведінці на дорозі та унеможливлює ДТП з важкими наслідками, вважають автори проєкту.

РеаніДуб

Автори проєкту пропонують провести комплекс лікувально-організаційних заходів з метою збереження та відновлення здорового стану пам’яток природи місцевого значення: 300-річного дерева «Дуб Корольова», 300-річного «Шулявского дуба» та 400-річного «Дуба-довгожителя». Зараз усі вони знаходиться в аварійному стані: зламана частина крони, стовбурова гниль, присутні ознаки пломбування, зламів та інших ушкоджень.

Виділені смуги для громадського транспорту
на найбільш проблемних вулицях Києва

Автори проєкту пропонують виділити смуги для громадського транспорту (в тому числі фізично) на найбільш проблемних вулицях Києва. Це, зокрема, Повітрофлотський проспект, вулиця Чорновола та інші. Громадський транспорт повинен мати пріоритет у місті, вважають автори ініціативи.

Пірси для відпочинку на Грецькій набережній

Автор проєкту запевняє, що жителі Позняків і Березняків полюбляють відпочивати на цій набережній, проте потребують більшого комфорту, ніж розбиті бетонні сходи. Люди приносять із собою пінопласт та дошки для сидіння й риболовлі. Автори пропонують розчистити сходи від чагарників та сміття і встановити зручні дерев’яні пірси для відпочинку містян.

Озеленення району КПІ/Шулявка
на основі даних супутникової зйомки

Автор проєкту Олександр Рак нарікає на проблему зменшення кількості зелених насаджень та появи теплових островів у Києві. Рішення: дані супутникової зйомки, що дозволяють знайти проблемні місця та ліквідувати їх шляхом висадження дерев та іншої зелені. Район КПІ/Шулявка було обрано як пілотний.

Безпечний перехід до Поштової площі

Мета проєкту — розширити перехід через вулицю Сагайдачного, а також зробити його безпечним та доступним. Наявний наземний перехід не справляється з потоком пішоходів, зауважують автори проєкту.

Кілометр захищених велосмуг у центрі міста

Автори проєкту пропонують встановити на проїзній частині центральних вулиць делініатори, що відокремлюють велосмуги від смуг для руху авто. Це вирішить проблему незаконних зупинок та паркування авто на велосмугах, а також недотримання безпечної дистанції між автомобілістами та велосипедистами. Візуальне звуження проїзної частини для автомобілів змусить водіїв зменшувати швидкість, що підвищить безпеку руху для всіх його учасників.

Реновація скверу на перетині вулиць
Рейтарської та Стрілецької

Автор проєкту пропонує перетворити занедбаний сквер у центрі міста на сучасний зелений простір для відпочинку. Атмосферу створюватимуть стильний ландшафтний дизайн та вуличні меблі, а також галерея сучасного мистецтва під відкритим небом.

Зелена огорожа для всього міста

Автори проєкту зазначають, що малі сквери міста часто ніяк не відгороджені від проїзної частини або від великого потоку людей, що робить їх комфортними для перебування. Рішення: зелена огорожа з кущів, висаджених через кожні пів метра по всьому периметру скверу та вздовж доріжок всередині. Така огорожа є екологічною, знижує рівень шуму і добре зарекомендувала себе у всіх європейських містах. Проєкт передбачає розсадження кущів у скверах та зелених зонах прибудинкових територій 10 районів міста.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button