Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах


Вчора вночі, третього вересня, на вулиці Великій Васильківській у Києві горів Костел Святого Миколая. Рятувальники ліквідували пожежу за годину, повідомляє ДСНС.

Вогонь розповсюджувався з території першого та другого поверхів та швидко перейшов на покрівлю будівлі.

Займання розповсюдилось площею 80 квадратних метрів. Очевидець Віталій Селик зі слів пожежників повідомив, що горіли інженерні мережі, які забезпечують роботу органу. Задимлення помітили музиканти під час репетиції.

«Під час репетиції музиканти відчули запах диму. І на запах йшли до приміщення, де знаходяться інженерні мережі, які забезпечують роботу органу. Відкривши двері побачили задимлення», – розповів заступник міністра культури Ростислав Карандєєв «Суспільному».

Вогнем знищено унікальний орган, внутрішнє оздоблення костьолу та впала люстра. Концертний орган за спецзамовленням був створений майстрами фірми «Rieger-Kloss».

«Серед знищень – тільки концертний орган, який згорів дотла та одна люстра, яка впала на сходах пресвітерія. Саме орган став епіцентром пожежі (коротке замикання під час репетиції). Пожежа на ньому й зупинилася», – написав на свої сторінці у Facebook єпископ Києво-Житомирської дієцезії в Україні Віталій Кривицький.

Жертв та постраждалих немає. До гасіння пожежі було залучено 80 осіб та 16 одиниць техніки. Міністр культури Олександр Ткаченко повідомив, що за фактом пожежі почалось розслідування.

Костел Святого Миколая був побудований у 1899-1909 роках у неоготичному стилі київським архітектором Владиславом Городецьким за проєктом С. В. Валовського. Крім зовнішнього виду Костел відомий органними концертами, які проводяться Національним будинком органної й камерної музики України.

Фото: Парафія костелу св Миколая у Києві, ДСНС

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button