Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23273 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: «Голос»

Партія «Слуга народу» хоче дозволити звільняти мера на місцевому референдумі. Про це в інтерв’ю РБК-Україна заявив перший заступник голови Верховної Ради та нардеп від СН Руслан Стефанчук.

За його словами, нардепи можуть розглянути законопроєкт про місцевий референдум цієї осені. Зараз законотворці аналізують пропозиції, які отримали від людей на громадському обговоренні.

Він зазначив, що в цей закон було закладено велику кількість запобіжників, аби «не допустити сепаратизму та інших негативних явищ», щоби місцевий референдум використовувався для блага громад. Наприклад, документ передбачає можливість оголошувати недовіру і звільняти мера та розпускати Верховну Раду.

У травні в Раді зареєстрували законопроєкт «Про місцевий референдум». Наразі у законодавстві України інститут місцевого референдуму представлений фрагментарно.

Згідно з законопроєктом, предметом референдуму може стати: затвердження статуту, програми розвитку територіальної громади або змін до них; дострокове припинення повноважень сільської, селищної, міської ради/голови; втрата чинності нормативно-правовим актом органу місцевого самоврядування або окремими його положеннями; інше питання місцевого значення.

Ініціаторами місцевого референдуму можуть бути щонайменше 10% виборців тергромади; сільська, селищна, міська рада; сільський, селищний, міський голова.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button