Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23633 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: unsplash.com

Шостий апеляційний адмінсуд скасував наказ Мінрегіону про закріплення в державних будівельних нормах заборони на будівництво багатоповерхівок у селах із населенням понад тисяча осіб і кварталах садибної забудови. Про це йдеться в рішенні суду від першого вересня.

У 2020 році громадська організація «Коло українських будівельників» вирішила звернутись до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до міністерства про скасування окремих положень вказаного ДБН щодо висотності забудови.

На думку представників організації, обмеження висотності забудови 4 поверхами у передмістях великих міст негативно впливає на будівельну галузь. Вони вважають, що такі пункти в ДБН можуть бути вигідні тільки великим забудовникам, які будують багатоповерхівки у великих містах і через відсутність конкуренції у передмістях ціни на житло стабільно високі та продовжують зростати.

Юрист Тарас Бондаренко пояснював, що основною підставою для задоволення позову стало порушення Порядку розроблення, погодження, затвердження, внесення змін до будівельних норм та визнання їх такими, що втратили чинність, а також те, що наказ про затвердження ДБН підписала не уповноважена на те особа.

За словами адвоката Владислава Власюка, дане рішення має висновки щодо осіб, які мають повноваження на підписання документів. За результатами розгляду справи суд приходить до висновків, що тодішній заступник міністра Лев Парцхаладзе не мав відповідних повноваження на підписання зазначених актів.

Першого вересня Шостий апеляційний адміністративний суд відхилив скаргу міністерства на рішення ОАСК. Рішення набрало чинності наступного дня.

Згідно зі скасованим судом пунктом ДБН Б.2.2-12: 2019 «Планування та забудова територій», в селах з населенням до тисяча осіб висотна забудова забороняється, а максимальна допустима висота житлової забудови в селах з населенням понад тисячу осіб допускає будівництво будинків не вище 12 метрів (чотири поверхи). У містах з населенням до 50 тисяч заборонялося будувати будинки вище 27 метрів (до 9 поверхів включно), з населенням 50-100 тисяч – понад 48 метрів (до 16 поверхів включно). При цьому не допускалося розміщення багатоквартирних (секційних) будинків в кварталах садибної забудови.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button