Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Марія Назарова, засновниця ініціативи Реаніметро, членкина наглядової ради маршу, та Микола Виговський, громадський діяч

Об’єднаний «Марш за Київ», який спільно проведуть 46 громадських організацій та міських ініціатив, відбудеться 2 жовтня. Про це організатори урочисто оголосили вранці 8 вересня з екскаватора під будівлею Квітів України, яку нещодавно почав руйнувати забудовник. 

Кияни вимагають припинити забудовне насильство над містом, реформу транспорту та мобільності, повернення Києву самоврядування та районних рад з бюджетом та повноваженнями, чистої води і повітря, відмовитись від «Генплану забудовників» 2025 і прийняти новий генплан. Такі вимоги обрані як компроміс між тим, що системно впливає на місто; тим, чого вимагають місцеві ініціативи й тим, чим найбільше незадоволені жителі, вважають організатори. Ініціатори маршу  також розробили Зелену книгу – перелік з близько ста змін та реформ, які мають бути реалізовані в Києві, аби той дійсно став сучасним європейським містом.

«Нам весь час кажуть, що незадоволених не існує, але нас багато і настав час подивитися один на одного», – заявила Марія Назарова, засновниця ініціативи Реаніметро, членкиня наглядової ради маршу.

Марш є громадянською позапартійною подією, де заборонені будь-які прапори, згадки партій і прізвищ. До маршу може приєднатися будь-яка спільнота людей з власними вимогами до розвитку міста і міських просторів – архітектори і архітекторки, борці з незаконною забудовою, клубна, ресторанна та кавова індустрія, правозахисні, соціальні і низові ініціативи тощо. Кожна спільнота може сформувати свою колону від 100 людей з власним банером-вимогою. Всі банери перевірить наглядова радою маршу на відповідність правилам маршу.

До наглядової ради входить 11 людей: зокрема, Ульяна Джурляк (Квіти України) та Дмитро Соловйов (Ukrainian modernism) в напрямку охорони культурної спадщини, Влад Самойленко (Urban Crew) – сектор міської мобільності, Роман Ратушний – боротьба з незаконною забудовою, Марія Назарова (Реаніметро) – публічні простори, Ілгам Гасанов (Щось важливе) – зелена політика, Євгенія Засядько (Екодія) – захист повітря, Богдан Ференц (Харе труїти Дніпро) – захист води й Дніпра, Юлія Миронюк (Доступно.уа) – інклюзивність, Марія Грищенко (Центр урбаністичних студій) – партисипація, Іван Вербицький (CEDOS) – освіта, наука та дослідження. 

Іван Вербицький, Іван Вербицький, голова аналітичного центру Cedos, член наглядової ради маршу

Іван Вербицький, Іван Вербицький, голова аналітичного центру Cedos, член наглядової ради маршу

Організаторам уже відомо, що люди в різних колонах вимагатимуть припинити варварську вирубку дерев і викошування трави, зупинити руйнування історичних будівель, згадають про тротуари без ям і сучасні майданчики для вигулу собак, громадські вбиральні і соціальне житло, лавки на вулицях і все те, що зробить місто комфортним. Всі вимоги будуть оприлюднені в звіті маршу і передані політикам міських і національних органів влади.

«Ми не знаємо, скільки нас прийде, але насправді це не так важливо, але ми точно знаємо, що вийдемо на марш, бо нас не влаштовує те, що відбувається з містом сьогодні», – сказав Іван Вербицький, голова аналітичного центру Cedos і член наглядової ради маршу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button