Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах


В Ісландії відкрили найбільший у світі завод з відкачування вуглекислого газу із земної атмосфери – «Орка», пише ВВС. Підприємство буде щороку відкачувати з атмосфери до чотири тисячі тонн вуглекислого газу, що еквівалентно щорічним вихлопам приблизно 790 автомобілів.

Автори проєкту сподіваються, що нова технологія допоможе зупинити глобальну зміну клімату. Проте зараз фабрика наразі здатна поглинути непомітний в світовому масштабі обсяг CO2. Деякі експерти сумніваються, що проблему потепління можна вирішити таким чином.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, зараз працює 15 аналогічних фабрик, загальна щорічна потужність – лише дев’ять тисяч тонн.

Засновник компанії Крістоф Гебалд пояснює, що кожна молекула CO2, яку фабрика усуває з повітря і закачує в постійне підземне сховище, більше ніколи не буде сприяти глобальному потеплінню. Фабрика складається з восьми великих контейнерів. Вони обладнані фільтрами та вентиляторами, призначеними для закачування повітря і вилучення з нього вуглекислого газу. Після вилучення CO2 змішується з водою і закачується під землю на велику глибину. Один з засновників Ян Вурцбахер уточнив, що в Ісландії є місце для зберігання під землею тисяч гігатонн, тисяч мільярдів тонн вуглекислого газу.

Проте деякі екологи критикують технології прямого уловлювання повітря. Вони вважають, що компанія лише відвертає увагу суспільства від необхідності зменшувати обсяг шкідливих викидів.

За даними агентства Reuters, минулого року глобальні викиди CO2 склали 31,5 мільярда тонн. А сайт E&E News пише, що нова фабрика здатна поглинути менш як 1% щорічних викидів однієї-єдиної теплоелектростанції, яка працює на вугіллі.

Як зазначає Vice News з посиланням на Міжурядову групу експертів зі зміни клімату, щоб уникнути найгірших наслідків глобального потепління, світ має до кінця століття вилучити з атмосфери від 100 мільярдів до трильйона тонн CO2.

Фото: climeworks.com

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button