Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах


У Львові знайшли схованку єврейської громади під площею Соборною у центрі Львова з доказами тривалого побуту людей. Про це пише видання Zaxid.net.

Львівські дигери відшукали у міській каналізації місце, в якому близько року переховувалась група євреїв у часи німецької окупації. Пошуки тривали понад рік.

Видання пише, що це найвідоміший випадок порятунку львівських євреїв, які в загальному підсумку перебували в міській каналізації 14 місяців. З 70 євреїв, які залізли в каналізацію, коли знищували міське гетто, вижили лише одинадцятеро, двоє з яких – діти. Допомагали їм працівники міських каналізаційних мереж.

Пошуками займались дигери Олександр Іванов та Ганна-Меланія Тичка з Львівського університету. Дослідники відшукали схованку, просуваючись колектором.

Як розповідає науковиця, у пошуках вона найбільше послуговувалася книжкою спогадів Іґнація Хігера, який придумав сховатися в каналізацію і згодом дуже детально описав своє пересування і характерні ознаки колектора, за якими пошуковці змогли знайти шлях до сховку. Хігер описував, що приміщення, в якому вони перебували, було схоже на печеру, викладену з грубого каміння і V-подібної форми. Дигери віднайшли його за підказками у книжці.

Центр міської історії розробив карту переміщень євреїв у каналізації Львова. За нею проводили наземну екскурсію локаціями, де вони ховалися. Звірившись з картою, Ольга Лідовська погоджується з тим, що це цілком ймовірно саме те місце, де переховувалася ця група людей.

На основі цієї знахідки виникла ідея поставити біля люка пам’ятний знак, включити місце в туристичний маршрут.
«В ідеалі можна зробити драбинку, світло, куди б можна було спуститися оглянути. Це не каналізація Львівводоканалу, там вода не тече», – каже дигер Андрій Риштун.

На основі віднайдених речей планують оформити виставку і згодом передати артефакти в музей.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button