Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/Чік-Чірік

Кияни, які живуть неподалік Контрактової площі й вулиці Сагайдачного, четвертий місяць скаржаться на фастфуд «Чік Чірік», що працює цілодобово й вмикає гучну музику.

Скандал із авторськими правами

«Чік Чірік» відкрився на Контрактовій площі, 2/1 у червні цього року – та відразу зі скандалом. Для айдентики вирішили використати зображення пташки, яке можна побачити на фасадах київських будинків. Авторка малюнку Марина Сорокіна звинуватила заклад у привласненні її твору. Ця пташка, стверджує художниця, є її власним впізнаваним образом, існує й мерч із цим малюнком, зокрема одяг, торби та стікери.

Заклад у відповідь заявив, що зазнає повного краху та мільйонних збитків, якщо художниця забере пташку з логотипа, та запропонував безкоштовне просеко тим, хто пристане на їхній бік у конфлікті.

Цілодобова дискотека

У «Чік Чіріку» продають шаурму, хотдоги та алкоголь. На численних відео, які викладають у соцмережі подоляни, видно, що й уночі тут грає гучна музика, а відвідувачі танцюють на вулиці.

«Вони працюють цілодобово сім днів на тиждень. А нічні дискотеки проходять до шостої ранку. Поліція ніяк не реагує. Ми вже починаємо потроху божеволіти», – повідомляла Ірина Лубська у фейсбук-групі «Подоляночка».

«Повз нереально ввечері пройти, оскільки вся пішохідна частина перетворюється в масове гуляння, і ти змушений йти проїжджою частиною. Це вже не говорячи про шум і все інше», – писала Мар’яна Юскевич.

Скріншот зі сторінки instagram.com/chikchirik.kyiv/

Активіст Павло Калюк вимірював рівень шуму поряд із закладом опівночі, й той сягав 90 дБ.

«”Чік Чірік” пізно вночі видає таку кількість децибел, як робота бензопили або проліт гелікоптера. Сусіди, що живуть поруч, страждають вже декілька місяців поспіль. Казали мені, що викликали поліцію, але вони нас ігнорують», – повідомляє Калюк.

Заклад закрив можливість коментувати на своїй сторінці у фейсбук, і розгнівані кияни обмежуються тим, що лишають «злі» реакції під постами. Інстаграм-сторінка фастфуду також не оновлювалася з червня.

Штрафи і ризик втратити ліцензію на продаж алкоголю

У Подільській РДА повідомили «Хмарочосу», що місцеві адміністрації не мають права втручатися у господарську діяльність закладів, і ті діють на власний комерційний ризик.

У РДА також зазначили, що правила благоустрою не забороняють закладам використовувати аудіоколонки на літніх майданчиках, якщо при цьому дотримуються рівні шуму. Зокрема, ті ж правила забороняють вмикати апаратуру на повну потужність – понад 40 дБ – протягом доби.

У Нацполіції, своєю чергою, запевнили «Хмарочос», що на адміністраторів і артдиректора «Чік Чіріка» склали адміністративні протоколи за шум і наклали штраф у 255 гривень.

Водночас поліція Подолу скерувала листи до Подільської РДА, Департаменту благоустрою КМДА, а також податкової, щоб ті провели перевірки й розглянули можливість позбавити заклад ліцензії на торгівлю алкоголем. Поліція просить Київський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ дослідити, як заклад дотримує рівень шуму вночі.

Крім того, у поліції запевняють, що залучили додаткові наряди поліції.

Фото: Павло Калюк

Павло Калюк пише у групі «Подоляночка» про те, що біля фастфуду справді побільшало поліції.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button