Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Nicolas Jehly / Unsplash

Кількість надзвичайно спекотних днів протягом року, коли температура сягає 50°C, з 1980-х років збільшилася вдвічі. Про це свідчить дослідження ВВС.

Якщо у період між 1980 і 2009 роками температура в середньому перевищувала 50 градусів приблизно 14 днів на рік, то у 2010-2019 роках цей показник зріс до 26 днів.

Крім того, такі екстремальні температури наразі фіксують у більшій кількості місць, ніж раніше.

Зазвичай така температура на Близькому Сході й у районі Перської затоки. Однак вже цього літа фіксували рекордні 48,8°С в Італії та 49,6°С в Канаді, що свідчить про розширення географії екстремальних температур.

Місця, де фіксували 50ºC, за кількістю днів. Інфографіка: ВВС

Аналіз також виявив, що за останнє десятиліття максимальні температури зросли на 0,5 градуса проти середньорічних показників з 1980 по 2009 рік. Це підвищення не було однаковим у різних частинах світу: якщо у Східній Європі максимальні температури піднялися на понад 1°С, то в деяких частинах Арктики та на Близькому Сході підвищення перевищує 2°С.

«Зростання можна на 100% пояснити спалюванням викопного палива», – вважає кліматологиня Фрідеріке Отто.

Автори дослідження зауважують, що звіти про рекордні температури зазвичай надходять із вимірювань, зроблених на окремій метеостанції. Але дані, які вони вивчали, охоплюють більшу площу, ніж та, яку покриває одна станція. ВВС використовувала дані ERA5 від Служби зміни клімату Copernicus. Ці дані поєднують дані з метеостанцій, супутників й інших джерел, із даними сучасних моделей прогнозування погоди. Цей процес заповнює прогалини, спричинені браком метеостанцій у багатьох частинах світу.

Високі температури, особливо в поєднанні з високою вологістю, можуть створювати серйозні ризики для здоров’я. Легені працюють із більшим навантаженням, зневоднення може призвести до порушення роботи нирок, мозок набрякає через брак кисню, серцебиття підвищується.

Світовий банк попереджає, що до 2050 року 216 мільйонів людей будуть змушені мігрувати через зміни клімату.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button