Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Maxim Tolchinskiy / Unsplash

Забруднення повітря скорочує життя людини в середньому на 2,2 року, а в найбільш забруднених регіонах, таких як Непал, Індія й Бангладеш, – на 5 років, повідомляє Bloomberg CityLab з посиланням на щорічний звіт Air Quality Life Index.

Найнебезпечнішими частками, що утворюються від спалення викопного палива й зокрема від викидів автомобілів, є пилові часточки PM2.5. У еквіваленті очікуваної тривалості життя таке фонове забруднення шкідливіше за куріння, забруднення води, малярію, воєнні конфлікти й тероризм.

Підвищення на кожні 10 мкг PM 2.5 на кубометр повітря скорочують тривалість життя на 0,98 року.

Стандарт Всесвітньої організації охорони здоров’я обмежує концентрацію PM 2.5 десятьма мікрограмами на кубометр повітря. Щодо Європи, то майже три чверті її території не відповідають цій нормі. Найгірші справи у Східній Європі, зокрема в Україні, Білорусі, Словаччині, Чехії, Словенії, Угорщині, Литви тощо. При цьому найзабрудненіша європейська країна – Польща, особливо міста Варшава та Лодзь.

Експерти також відзначають вкрай сильне забруднення часточками PM 2.5 в Паданській рівнині (Мілан, Турин, Болонья) й регіон турецького промислового міста Бурса.

Щодо України, то тут в середньому концентрація PM 2.5 становить 13 мкг/м3, в той час як у Києві, найбруднішому регіоні країни цей показник підвищено до 15 мкг/м3. Експерти вважають, що якби забруднення вдалося понизити до норм ВООЗ, то кияни жили б у середньому на пів року довше.

Зростання очікуваної тривалості життя в разі зниження PM 2.5 до допустимого рівня

У 2013-2017 роках дослідники вивчали фонове забруднення повітря та його вплив на тривалість життя у Китаї. У цей період уряд впроваджував програму з покращення якості повітря з загальним бюджетом 270 мільярдів доларів. Там заборонили запускати нові вугільні електростанції, встановили тисячі пунктів моніторингу повітря та стали обмежувати пересування на автомобілях. Завдяки цим заходам концентрація PM 2.5 знизилася на 29%.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button