Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

На початку вересня компанія A Development запросила представників громадськості та журналістів на презентацію та обговорення «Подільського проєкту» – реконструкції заводу Ріхерта та будівництва ЖК поблизу. 

Проєкт розробляла «Творча архітектурна майстерня Андрія Пашенька», яка вже співпрацювала з A Development над оновленням будівлі Військової комендатури на Арсенальній. «Хмарочос» записав основні тези презентації та відповіді на питання містян. 

Олексій Баранов (засновник компанії A Development): Останнім часом майже всі резонансні події Києва пов’язані з тим, що немає нормальної комунікації між забудовниками й активістами. 

Основна задача нашої компанії – не зіпсувати Київ. Помилки в будівництві важко виправити, деякі з них залишаються назавжди. Тому ми вирішили познайомитися і зрозуміти, чого хоче громадськість та, за можливістю, скоригувати наші плани, аби наш проєкт став справжньою окрасою Подолу. 

Цей проєкт зацікавив нас лише за умови інтеграції заводу Ріхерта, пам’ятки архітектури місцевого значення, з заводом «Керамблоки» та створення громадського і жилого простору для киян. 

Естакада на Глибочицьку

Основне обмеження проєкту – червоні лінії, пов’язані з Подільським мостовим переходом. Біля Мильного провулку заплановане трасування підземної частини метро. Надземна естакада з’єднуватиме міст із вулицею Глибочицькою. Невідомо, коли все це реалізують. Але щоб уникнути недоліків візуального сприйняття та шумового навантаження, ми спроєктували будинок, який відсікатиме простір з водоймою від естакади.  

У стилобаті розташовуватиметься парковка. Коефіцієнт на одну квартиру – 0.9. Ще 150 паркомісць для гостей буде у публічному просторі. Коли побудують естакаду, під нею теж буде надземна парковка. 

Громадський простір

Будівлю колишнього заводу Ріхерта хочемо перетворити на багатофункціональний простір із невеличкою площею навколо. Плануємо відкрити там такі функції: супермаркет, фудмаркет, коворкінг, фітнес – усе те, що робить наше життя соціальним. Доповнимо майданчиком для відпочинку на даху. 

Ми прагнемо відновити унікальну архітектуру заводу Ріхерта, який наразі в аварійному стані. Через кілька років там просто нічого буде зберігати. Згідно з документами, предметом охорони є фасад самої будівлі Ріхерта і труба. Решта прибудов є дисонансними. Їх знесуть. Це буде нова будівля у тих же габаритах, але з іншим функціоналом.

Реконструюватимемо за тим самим принципом, що й будівлі “Арсеналу”. Відновимо цегляну кладку в місцях, де вона була втрачена, посилимо фундамент та конструктив. 

За збігом обставин, для будівництва заводу Ріхерта використовувалася та сама традиційна жовта цегла, як і для будівлі комендатури. Тобто оригінально будівля була не червоно-білого, а жовтого кольору. 

З одинадцяти гектарів загальної площі ділянки майже дев’ять віддали на благоустрій. Територія буде відкритою для громадськості, доступ обмежать лише до прибудинкових ділянок. Над концепцією ми працюємо з Влодком Зотовим і студією ландшафтної архітектури Kotsiuba. Хочемо створити загальнодоступні вело- і пішохідні доріжки. Адже Поділ ніби великий, але місць для бігу чи занять спортом не так багато.

Також плануємо займатися благоустроєм Юрковиці і на місці закинутого глиновидобувного кар’єру створити штучне озеро з простором для відпочинку навколо. 

Юрковиця – знакова для міста гора. Якщо громада підтримає, ми готові навести там лад, провести санацію, зробити стежку здоров’я, місця для дозвілля.

Школа і садочки

В проєкті передбачені об’єкти соціальної інфраструктури; зокрема два садочки на 160 місць, школа загальної кількістю 476 місць і, можливо, поліклініка.  

Зараз ведемо переговори з Подільською адміністрацією про реконструкцію або будівництво школи. Буде вона приватною чи муніципальною, залежить від моделі. Є недобудована школа на Кирилівській, а також школа на Тульчинській. Взамін на реконструкцію однієї з них ми хочемо отримати гарантовану кількість місць для дітей наших резидентів. Розглядаємо також варіант побудову школи на ділянці автобази податкової адміністрації. Вони готові її продати або обміняти на квартири. 

Висотність

У 2016 році був затверджений проєкт та розроблене відповідне історико-містобудівне обґрунтування, яке затвердив Мінкульт. Ми взяли його за основу, допрацювали розміщення будівель та поверховість з урахуванням побажань істориків. 

Наша забудова менш щільна, ніж було в попередньому проєкті 2016 року. 

Мінкульт радить підвищувати висотність із Кирилівської вглибину – від 26-27 до 44 метрів. Забудова, що виходить на Кирилівську, має сім поверхів. Та, що в глибині, – 9-12. 

Проєкт розташовується в одних відмітках з ЖК 044 і не псує видові розкриття на завод Ріхерта та Кирилівську, що доводить висновок дослідження УДІКС.  

Ми зробили оцінку впливу з погляду культурної спадщини, щоб переконатися, що наш проєкт нічого не порушує. Інститут археології виконує для нас археологічні дослідження за чергами. 

Починаємо будувати з Нижньоюрківської та Кирилівської і прогнозуємо термін реалізації проєкту п’ять-шість років з моменту старту.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button