Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23634 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Ольга Гончар

18 вересня в Києві стартував виставковий проєкт в артпросторі Джерело, утвореному з закинутого бювету. Павільйон розташовано у дворі «Київпроєкту», на вулиці Богдана Хмельницького, 16.

Протягом кількох тижнів тут проходитимуть чотири художні виставки, об’єднані темою «Тіла в місті», тобто темою взаємодії людини й міста: «Кров з очей» (18-24 вересня), «Все проти вас» (25 вересня-9 жовтня), «У праці сконати» (9-23 жовтня) та «Осінь бінарності» (23 жовтня-6 листопада). Виставки куруватиме група The Wet Hole (Нікіта Кадан, Дана Косміна й Аліна Клейтман).

Павільйон працюватиме цілодобово. У вітринах розміщено екрани, на яких показуватимуть дві відеороботи.

«Безпрецедентний формат виставкового майданчика, так само, як і теми, до яких апелюватиме кожна з виставок (Екологія візуального, Насилля, Праця та Гендер) є своєрідним запрошенням до дискусії про мистецтво у публічному просторі, статус радянської архітектури, в якій досі не вбачають архітектурної спадщини, існування людини в мегаполісі, де вона вимушена стикатися з проблемами, до яких звертається проєкт», – пояснюють організатори.

Павільйон до оновлення. Фото: facebook.com/Dzherelo.Pavillion

Як повідомляє Support Your Art, торік художники й архітектори звернули увагу на закинутий бювет і почали збирати документи – докази того, що «”Джерело” – це немов сліпа пляма на урбаністичній сітці міста». Павільйон не має адреси, до нього не підведено ані електрику, ані воду.

Громадська ініціатива запустила процедуру повернення «Джерела» місту, розробила проєкт артцентру. У жовтні минулого року тут провели першу виставку – «Поступова втрата зору» Миколи Рідного.

Будівля бювету «Джерело» – один із небагатьох прикладів експериментальної архітектури 1990-х років.

Нагадаємо, що будівлю Київпроєкту планують реконструювати. Команда проєкту «Джерело» звернула увагу на те, що у проєктній пропозиції периметр реконструкції Київпроєкту не торкнеться бювету.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button