Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Anna Uciechowska/wikimedia

Польща платитиме Європейській Комісії по 500 тисяч євро в день, поки не закриє вугільну шахту «Турів» на кордоні з Чехією. Про це йдеться в рішенні Європейського суду, пише Euronews.

Родовище енергоресурсів стало причиною розбіжностей між польською та чеською владою. У березні 2021 року Прага закликала зупинити роботу підприємства, зокрема через те, що рудник відводить грунтові води від прилеглих територій і цим шкодить жителям прикордонних районів, а вугільний пил забруднює повітря.

Через два місяці Європейський суд постановив тимчасово припинити видобуток на «Турові». Проте польська енергетична держкомпанія PGE Group оскаржила позов Чехії, заявивши, що на поступову відмову від кам’яного вугілля відповідно до політики Євросоюзу в області зміни клімату потрібні роки. Крім того, у квітні міністерство клімату Польщі заявило про намір розширити рудник та продовжило концесію на розробку корисних копалин в шахті до 2044 року.

Туровський комплекс вважається одним з найбрудніших в Європі за критерієм обсягу викидів в атмосферу двоокису вуглецю. Рудник споживає багато води, що погано позначається на рівні підземних вод сусідніх країн. У результаті місцеві річки міліють, а жителі відчувають труднощі з отриманням питної води, свердловини для якої доводиться робити все глибше.

Польща виробляє близько 70% електроенергії з вугілля і виявилася єдиною країною ЄС, яка не взяла на себе зобов’язання скоротити викиди парникових газів до нуля до 2050 року.

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button