Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Україна також висловила намір приєднатися до мережі: це частина загального євроінтеграційного курсу країни. Сьогодні лише невелика частина української енергосистеми – Бурштинський енергоострів – фізично поєднана з країнами Європейського Союзу. Решта ж пропрацює синхронно з Росією, Білоруссю та Молдовою.

У 2017 році була підписана Угода про умови майбутнього вступу до ENTSO-E. Вона включає дорожню карту з технічними та інституційними кроками, які мають підготувати українську систему до інтеграції. На якому етапі процес зараз – читайте у матеріалі «Хмарочосу».

Які переваги дає інтеграція?

Об’єднання позитивно вплине на надійність та стійкість української енергосистеми, розширить можливості обміну електроенергією між суміжними країнами, посилить конкуренцію на внутрішньому ринку та створить можливості для роботи на енергетичному ринку Європи, зазначають в «Укренерго».

Важливим аспектом процесу інтеграції є модернізація енергосистеми. «Для інтеграції нам треба здійснити комплекс технічних заходів, спрямованих на підвищення безпеки роботи нашої енергосистеми. Це потрібно не так європейцям, як нам самим, щоб система працювала стабільно», – пояснює Богдан Серебренніков, менеджер з аналітичної діяльності DiXi Group.

Крім того, інтеграція з ENTSO-E дозволяє значно зменшити енергетичну залежність від РФ.  Об’єднання з європейською мережею передбачає фізичне від’єднання від енергосистем РФ та Білорусі. Україна отримає можливість торгівлі електроенергією з ЄС. Конкурентоспроможні українські учасники ринку електричної енергії  зможуть експортувати електроенергію, забезпечуючи державі валютні надходження. 

Водночас представники європейського енергетичного ринку зможуть зайти на український ринок, що дозволить збалансувати роботу різних сегментів та стимулюватиме конкуренцію. «Ми вже запровадили нову модель ринку електроенергії, але через брак внутрішніх ресурсів не досягаємо тієї конкуренції, яка б дозволяла знизити ціни та покращити якість. Це те, чого хочуть споживачі», – зазначає Богдан Серебренніков. «Укренерго» передбачає, що після інтеграції обсяги торгівлі з країнами ЄС зростуть у чотири рази – до 18‐20 мільярдів кВт∙год/рік. 

Ще одна перевага – репутаційний фактор, зазначає Серебренніков. «Якщо Україна є частиною європейського ринку, можна очікувати покращення інвестиційного клімату і вирішення супутніх питань фінансування, подальшої модернізації», – додає експерт. 

Реформування, тестування, модернізація

Перелік необхідних заходів для інтеграції до ENTSO-E включає, зокрема, створення спільного блоку регулювання енергосистем України і Молдови, створення нових ліній електропередач, модернізацію частини енергоблоків, програмного й апаратного забезпечення диспетчерських пунктів, а також забезпечення управління енергосистемою відповідно до стандартів Європейських операторів системи передачі.

Останнім етапом на шляху до інтеграції має стати робота енергосистеми України в ізольованому режимі. Цей етап є обов’язковим та необхідним, щоб довести стійкість системи та відповідність її параметрів попереднім розрахункам. Спершу йшлося про рік ізольованої роботи, однак в результаті переговорів цей термін вдалося скоротити.

«Ми маємо фізично від’єднатися від енергосистеми Росії та Білорусі, не приєднуючись до Європи. У такому стані наступного року ми маємо попрацювати декілька днів взимку і декілька днів влітку, – пояснює голова правління ПрАТ «НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький. –  Для того, щоб діагностувати, чи є проблеми в українській енергосистемі, її треба буде відключити від сусідніх енергосистем та подивитися, як вона сама себе балансує».

Починаючи з жовтня 2019 року, USAID ПЕБ допомагає НЕК «Укренерго» тестувати енергоблоки українських електростанцій з метою сертифікації на надання допоміжних послуг. Об’єднана енергосистема (ОЕС) України в процесі робочих тестувань має довести свою спроможність стабільно функціонувати в ізольованому режимі.  

Тестування, які проводяться за підтримки USAID ПЕБ, дадуть змогу оцінити готовність ОЕСУ до об’єднання з європейською енергетичною мережею. Наразі сертифіковано     18 електростанцій, в тому числі вісім гідроелектростанцій, вісім теплоелектростанцій, одну атомну електростанцію та одну теплоелектроцентраль.

Не менш важливою для інтеграції до ENTSO-E є також гармонізація українського законодавства відповідно до європейських норм у сфері електроенергетики. А також запуск ринку електроенергії за новою моделлю, який вже відбувся. З липня 2019 року учасники ринку можуть купувати та продавати електроенергію на різних його сегментах.

Водночас сертифікація «Укренерго» як оператора системи передачі європейського зразка все ще не завершена. У квітні 2021 року Верховна Рада прийняла закон про сертифікацію компанії за моделлю ISO (Independent System Operator), згодом відповідне попереднє рішення ухвалили в НКРЕКП. Зараз очікується висновок Секретаріату Енергетичного Співтовариства: він має підтвердити, що діяльність компанії відповідає чинному європейському законодавству.

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button