Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Unsplash

З минулої п’ятниці, 17 вересня, Велика Британія дозволила в’їзд вакцинованим мандрівникам, але тільки тим, хто щепився у країнах з певного переліку, повідомляє The Guardian.

Так, за новими правилами, від карантину по прибутті з країн жовтого списку звільняються повністю вакциновані такими вакцинами, як AstraZeneca, Pfizer, Moderna та Janssen, — але якщо тільки вони щепилися у США, Австралії, Новій Зеландії, Південній Кореї, Японії, Євросоюзі та ще в кількох країнах, які, за дещо застарілою термінологією, звикли відносити до «країн першого світу».

Ті, хто пройшов повний курс вакцинації в інших країнах — зокрема в Україні — не вважаються вакцинованими і мусять відбувати 10-денний карантин, навіть якщо прибувають із країн жовтого списку.

Скріншот з сайту gov.uk

Така політика викликала хвилю обурення у світі. Дипломати назвали нові правила дискримінаційними.

«Як сталося, що Файзер, Модерна або Астра Зенека, якою людина щепилася у Південній Америці, є недостатньою підставою для в’їзду? Не можу зрозуміти логіку, яка за цим стоїть, — ясно лише, що це дуже, дуже, дуже несправедливо», – обурюється дипломат однієї з південноамериканських країн.

Інший дипломат, із західної Африки звертає увагу на те, що правила не лише дискримінаційні, але передусім формують небезпечний меседж.

«Весь світ бореться з антивакцинаторськими настроями. Поширюється багато різноманітних фейків. І коли кажуть, що не визнаватимуть вакцини з Африки, то таким чином підкріплюють всі ці теорії (змови). Це зрештою призведе до того, що пандемія триватиме довше», – застерігає він.

Парадокс полягає й у тому, що Велика Британія є одним із найбільших постачальників ініціативи COVAX, спрямованої на забезпечення рівного доступу до вакцин. А тепер Британія заявляє, що не визнаватиме ті самі вакцини, що вона надіслала.

Особливо новими правилами розчаровані члени сімей, які виявилися розділеними через пандемію COVID-19. Так, Андре Сікейра, 40-річний спеціаліст з тропічних захворювань із Ріо-де-Жанейро, сподівався вперше за довгий час побачити свого сина, який живе в Лондоні. Бразилія зараз у червоному списку. Тож він мусить відбути спершу 10-денний карантин у «жовтій» країні, а потім ще 10 днів після прибуття до Великої Британії, навіть будучи повністю вакцинованим. Він зауважує, що, наприклад, для вакцини проти жовтої гарячки таких розрізнень немає.

Професорка Хелен Ріс з ООН, яка керує регіональним відділом імунізації в Африці, також наголошує, що факт вакцинації, скажімо, від поліомієліту лишається фактом, навіть якщо зроблений у Пакистані. Якщо ж вакцини проти COVID-19 недостатньо добре захищають від нових штамів, таких як дельта, то це відбувається в усьому світі, а не в окремих країнах.

В уряді Великої Британії заявили, що «сертифікати про вакцинацію мусять відповідати певним критеріям». Однак реагуючи на обурення, уряд став потроху визнавати сертифікати. Так, днями домовилися про визнання ковідних паспортів Кенії.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button