Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Партнерський матеріал з

Щороку в Києві та Київській області вводять в експлуатацію десятки тисяч квартир. Втім, збільшення квадратних метрів не завжди робить кращою якість життя.

Все більше містян звертають увагу на інфраструктуру довкола житлового комплексу, а саме на наявність зелених зон і місць для відпочинку. За даними порталу ЛУН Місто, у 2020 році 58% киян цікавилися житлом комфорт-класу, що включає продумане планування, облаштовану прибудинкову територію та  добре розвинену соціальну інфраструктуру. Девелопери відмічають, що з кожним роком запит на таке житло лише зростатиме. 

План ЖК Євромісто 2

«Хмарочос» у партнерстві з компанією NOXT Development пояснює, як правильно обирати сучасне житло.

Подвір’я без автомобілів

Чимало будинків у Києві зводилися ще за часів СРСР. На той час у жителів міста було небагато автомобілів і проблеми запаркованої прибудинкової території не існувало. Зараз ситуація докорінно змінилася і авто масово заповнили подвір’я.

У німецькому Гайдельбергу набагато раніше зрозуміли необхідність принципу «подвір’я без авто», інакше старовинне місто ризикувало перетворитися на суцільний паркінг. Принцип «подвір’я без авто» вдалося реалізувати у житловому кварталі Банштадт на 5 600 мешканців. Тут вирішили не забороняти проїзд авто, однак обмеженні швидкості до 30 км, а також відсутність місць для паркування, тупики – все це призвело до того, що мешканці пересуваються переважно пішки та на велосипедах.

Це дає кілька важливих переваг для жителів кварталу. По-перше, вони дихають чистішим повітрям без автомобільних викидів, по-друге, таке місто є безпечнішим для пішоходів та велосипедистів.

Територія ЖК Євромісто 2, візуалізація

У ЖК «Євромісто 2» від NOXT Development розуміють необхідність пріоритету пішоходів, тому у житловому комплексі реалізована концепція «двір без авто». Великі зелені зони біля будинків є повністю пішохідними. Також тут знаходяться дитячі та спортивні майданчики, місця для тихого відпочинку, зони барбекю. 

Публічний простір на подвір’ї

Прибудинкова територія має бути зручною для різних категорій населення з достатньою кількістю безбар’єрних доріжок, місць для відпочинку, занять спортом та ігор. Місця для відпочинку не повинні обмежуватися лише лавками, оскільки публічні простори функціонують складніше. Тут жителі не лише відпочивають чи займаються спортом, а й активно спілкуються і взаємодіють між собою.

Прикладом такого публічного простору є житловий комплекс «Айсберг» у данському місті Орхус. Його збудували у 2008–2013 роках за проєктом данських архітектурних бюро CEBRA і JDS, нідерландської SeARCH та французької Louis Paillard Architects.

Метою архітекторів було перетворити цю територію на жвавий міський квартал і забезпечити тут можливості для великої кількості культурних і соціальних активностей. Цього вдалося досягти завдяки L-подібній формі житлових будинків. Вони створюють відчуття відкритого простору і чудово вписуються в загальноміський пейзаж.

Подвір’я ЖК Євромісто 2, візуалізація

Наявність корисних сервісів поряд з будинком

Місце розташування житла та його близькість до необхідних сервісів впливає і на ваш стиль життя і на те, скільки часу ви витрачатимете у дорозі. Тому обираючи житло варто звертати увагу на:

  • зручність транспортного сполучення. Це включає наявність поблизу зупинок громадського транспорту, велоінфраструктури, наявність чи відсутність власного автомобіля. В Україні велодоріжки майже не впливають на вартість нерухомості. Однак у канадському Ванкувері 65% ріелторів включали наявність велоінфраструктури у перелік переваг об’єктів на продаж.
  • магазини, освіта, відпочинок. Варто звернути увагу, чи є у пішій доступності з будинком вся необхідна інфраструктура: школа чи дитячий садок, парк, лікарня, торгово-розважальні комплекси тощо. Важливо знати, чи це нова інфраструктура, створена забудовником, чи вже наявна, яка може бути переповненою або перебувати в не належному стані.

Що ж стосується ЖК «Євромісто 2», то інфраструктура комплексу включає спортклуб, стоматологічну клініку, салон краси. Селище Крюківщина, де будується ЖК, знаходиться лише в 15 хвилинах їзди до Києва. 

Зелені зони

Цього літа жителі українських міст відчули аномальну спеку у поєднанні зі зливами, під час яких за кілька годин може випасти місячна норма опадів. Зелені насадження допомагають адаптуватися до змін. Крім того, голландські вчені провели дослідження і з’ясували, що жителі будинків, поруч з якими є зелені зони в радіусі до одного кілометра, хворіють менше на простудні захворювання. Зелень також позитивно впливає і на психічне здоров’я. Тому обираючи житло варто звертати увагу на зелені насадження. 

У Крюківщині, де будується житловий комплекс «Євромісто-2», знаходиться ландшафтний заказник «Озерне» площею 30 га. Завдяки цьому жителі мають можливість дихати екологічно чистим повітрям.

Жителі будинків, поруч з якими є зелені зони в радіусі до одного кілометра, менше хворіють на простудні захворювання

Близькість до рекреаційних зон

Хоча жителі міста майже весь час перебувають в русі, їх все одно тягне ближче до природи – лісу, річки,парку чи озера. Близькість до зелених зон має прямий вплив на вартість житла. Польські дослідники довели, що квартири, які знаходяться за 100 метрів від зелених зон коштують на 3% дорожче за житло, які знаходиться далі. Апартаменти, від яких до річки або до лісу менше, 100 метрів, коштує на 8% дорожче.

Неподалік житлового комплексу «Євромісто-2» знаходиться чимало озер, де люди можуть відпочити на природі, скупатися і порибалити. Це озера у селах Забір’я, озеро у Горенці, озеро «Крючок» на Сахравщині. 

Надійність забудовника

Обираючи житло варто ретельно перевіряти інформацію про забудовника. Це можна зробити, наприклад, на інтернет-порталі ЛУН, Bild.ua тощо. Також можна запитати про наявність необхідної у відділі продажу житлового комплексу, оскільки при неналежному оформленні дозвільної документації будівництво може бути зупинене або будинок не зможуть ввести в експлуатацію. 

Перевірити потрібно:

  • наявність документів на земельну ділянку. Забудовник повинен мати чинний договір оренди земельної ділянки, витяг про право власності або ж договір на право користування земельною ділянкою. 
  • дозвіл на здійснення та проведення будівельних робіт. Цей дозвіл видає Державна архітектурно-будівельна інспекція України (ДАБІ). Будівництво будь-якого об’єкта нерухомості може бути розпочате тільки після отримання такого дозволу.
  • ліцензія на будівництво. Це документ, який повинна мати компанія, яка виконує на об’єкті будівництва будівельні роботи певної складності. 
  • Містобудівні умови та обмеження. Визначають всі обмеження по можливості розміщення об’єкт в даному місці і умови на проєктування цього об’єкту. 
  • Технічні умови на підключення комунікацій.Кожен забудовник перед отриманням дозволу на будівництво повинен отримати технічні умови для підключення комунікацій. 
  • Репутація забудовника. Варто перевірити наявність судових суперечок щодо забудовника і пов’язаних осіб, арештів і заборон щодо конкретного будівництва та інших об’єктів. Зробити це можна у Єдиному державному реєстрі судових рішень за ключовими словами. Також потрібно звернути увагу на інформацію у якісних ЗМІ.

NOXT Development працює на ринку нерухомості 5 років. Компанія будує якісне житло, використовуючи нові технології.

Головною цінністю компанії є увага до бажань клієнта. Забудовник має всі дозвільні документи на будівельні роботи. NOXT Development не реінвестує кошти в нове будівництво, а вкладає їх у поточний житловий комплекс. Це дозволяє вчасно вводити будинки в експлуатацію.

Планування квартири 

Кілька поколінь киян виросли у хрущівках. Кухня 2×2, стіни тонкі настільки, що чути, як в сусідній квартирі скрипнула підлога, вузький коридор – таким є планування більшості квартир. Велика кухня, просторі непрохідні кімнати, роздільні туалет і ванна, а ще краще кілька санвузлів. Тому при виборі житла важливе значення має його планування.

У відділі продажів квартири варто поцікавитися:

  • плануванням квартири та кількістю санвузлів. За радянських часів два санвузли вважалися розкішшю, однак ситуація змінилася. Зараз ви маєте можливість обирати планування та кількість санвузлів у квартирі залежно від власних потреб або потреб вашої родини.
  • стороною квартири. Від освітлення житла залежить ваш настрій та здоров’я. Якщо вам подобається прокидатися від перших променів сонця, тоді варто обрати східну або південну сторону. Якщо ні, тоді варто задуматись про квартиру, де вікна виходять на північну чи на західну сторону.
  • внутрішнім станом житла. Перед купівлею житла варто ознайомитися з внутрішнім оздобленням квартири, а також дізнатися, чи проведені усі необхідні комунікації (водопостачання, опалення тощо). 

Що ж до ЖК «Євромісто 2», то архітектори відійшли від типових радянських планувань і по-новому організували простір. У квартирах є гостьова зона і простір для усамітнення. Тут передбачені просторі кухні та вітальні й менші за розміром спальні. У вітальнях розмістили великі вікна, які виходять на зелену зону у дворі будинку.

Було б дуже неправильно вважати, що людина живе лише у своїй квартирі. Насправді життєвий простір включає території, де вона відпочиває, займається спортом, гуляє з дітьми чи паркує свій автомобіль. Тому слід дуже уважно вибирати житло. Архітектори житлового комплексу «Євромісто 2» прагнули продумати весь простір навколо будинку до деталей та зробити його максимально зручним для всіх.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button