X

У Києві встановлять 80 «каменів спотикання» у пам’ять про жертв Голокосту

Фото: facebook.com/deutschebotschaftkiew/

30 вересня на київському Подолі встановлять перший з 80 «каменів спотикання» – символічних кубів, вмонтованих у бруківку, на яких написано ім’я та роки життя людини, знищеної нацистами під час Другої світової.

Камені спотикання, бо Stolpersteinе, — це проєкт, ініційований у 1996 році німецьким митцем Гюнтером Демнігом. Куби з латунним покриттям, присвячені тій чи іншій жертві Голокосту, встановлюють у тих місцях, де людина востаннє жила або працювала. За цей час у країнах Європи встановили понад 50 тисяч штольперштайнів. Також камені спотикання є в Буенос-Айресі. Такі камені є й в Україні – Рівному й Переяславі.

У Києві до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру планують встановити 80 каменів. Перші з них мають з’явитися на вулицях з 30 вересня по 8 жовтня цього року.

Так, 30 вересня на вулиці Фролівській, 3 встановлять штольперштайн на честь Людмили Ткач, яка пережила Бабин Яр у віці п’яти років. Вона з матір’ю стрибнули в яр, не чекаючи початку розстрілів, завдяки чому вижили. У той же день на Контрактовій площі відкриють виставку про проєкт.

Інформацію про київські камені спотикання з біографіями людей, яких вшановуватимуть, збирають на сайті kyivstones.org. Там само міститься розділ з мапою каменів.

Більшість штольперштайнів вшановують євреїв. Є також камені на пам’ять про знищених синті та ромів, гомосексуалів, лівих тощо. Серед обраних до вшанування в Києві постатей є й представник мельниківського крила Організації українських націоналістів Володимир Багазій. Він очолював міську управу під час нацистської окупації — фактично був мером Києва. В історичних джерелах є свідчення того, що Багазій був колаборантом.

Звернення Багазія до киян у газеті «Українське слово», 2 листопада 1941 року. Скриншот з книги Івана Салія «Обличчя столиці в долях її керівників»

Проєкт «Один камінь, одне життя — 80 каменів спотикання для Києва» ініціювало Посольство Німеччини в Києві, а реалізував — Ukrainian Center for Holocaust Studies за підтримки Goethe-Institut в Україні та КМДА.

Дивіться фото: В Амстердамі відкрили Меморіал зі 102 тисяч цеглин з іменами жертв Голокосту

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 57 днів. За цей час ми опублікували 24487 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Відкрити повну версію сайту