Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23633 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: unsplash.com

Понад 1 600 українських лікарень припустились помилок, які суттєво збільшили їхнє фінансування. Після звернення Національної служби здоров’я скасували більше ніж 40 тисяч записів. Про це повідомила директорка Департаменту моніторингу НСЗУ Оксана Сухорукова виданню «Ваше здоров’я».

Водночас вона запевнила, що ці помилки «необов’язково свідчать про якесь шахрайство з боку лікувальних закладів». Наприклад, це можуть бути помилки у веденні електронних записів.

«Але коли жінки «народжують» частіше, ніж це передбачено природою, ми розуміємо, що такі дані – не помилка. Багато подвійних записів про те, що пацієнт «лежить» одразу у двох відділеннях. Швидше за все, так відбувається, коли хворого госпіталізують з одним діагнозом, потім виявляють ще якесь захворювання, і лікарі кодують госпіталізацію в інше відділення, при цьому пацієнта туди не переводять», – стверджує вона.

До 30 вересня лікарні мають визначити, які із дубльованих послуг скасувати. В іншому випадку в базі залишиться та послуга, яку зафіксували раніше.

НСЗУ планує проводити такі моніторинги щомісяця, економлячи кошти платників податків.

НСЗУ в березні цього року запустила систему медичних гарантій. По ній заклади охорони здоров’я (державні, комунальні та приватні) отримують від держави фінансування за надані послуги. Це спонукає лікарні раціонально витрачати кошти та надавати більше послуг, адже саме за них держава платить гроші. За задумом реформи, це також дозволить підняти зарплати лікарям, і деякі лікарні це зробили, уточнюють «Тексти».

Відповідно, якщо лікарні заносять у систему інформацію про 50–100–200 прийомів сімейного лікаря за місяць, аналізи крові, консультації профільних лікарів, то й отримують відповідне фінансування за встановленими тарифами. Раніше ж лікарня «вибивала» бюджетне фінансування, як воно витрачалося – ніхто не перевіряв.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button