Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото opinion.ua

Деякі країни-члени Європейського Союзу обговорюють можливість обмеження безвізового режиму з країнами Західних Балкан, а також з Україною, Грузією і Молдовою. Причиною, зокрема, є «зловживання з боку громадян цих держав». Про це йдеться у внутрішніх документах ЄС, пишуть Euobserver та RFERL.

Проте, як передає УП,  в МЗС України заявили, що не отримувала офіційних сигналів від Європейської комісії про загрозу скасування безвізового режиму.

Австрія, Бельгія, Чехія, Німеччина, Італія та Словаччина оцінили роботу візового режиму з країнами Західних Балкан, Грузії, Молдови та України. Серед зловживань згадуються незаконне проживання громадян з безвізових держав та необґрунтовані запити про надання притулку.

Німеччина, Франція та Італія зазначають зловживання безвізом. Зокрема, у документі згадується про зростання «правопорушень, пов’язаних з несанкціонованим проживанням» громадян Албанії, Молдови, України та Сербії. Також йдеться про збільшення клопотань про надання притулку з боку громадян Грузії.

Бельгія підняла проблему, викликану збільшенням клопотань про надання притулку з Молдови цього року. Чехія також заявила, що нещодавно зросли необґрунтовані клопотання про надання притулку від громадян Грузії, Молдови та України.

«Загалом Україна залишається приводом для занепокоєння. Кажучи конкретніше, йдеться про показники, пов’язані з правосуддям та безпекою, оскільки здається, що навіть за кілька років після скасування візового режиму, проблеми в цій сфері зберігаються… Отже, зважаючи постійну відсутність дотримання дорожньої карти в цьому напрямку, ми могли б замислитися над варіантами, якщо ми не хочемо запустити механізм призупинення безвізового режиму для України», – йдеться в оцінці бельгійської сторони.

Чехія вказує на «високу кількість заявок на надання притулку» від громадян Грузії, Молдови та України, а також нелегальних мігрантів із Молдови та України. За даними Німеччини, Грузія, Молдова та Україна, а також Албанія та Сербія були в десятці країн, вихідці з яких найчастіше порушували законодавство щодо іноземців у 2020 році. Україна в цьому рейтингу на п’ятому місці.

Збільшення більш ніж на 50% випадків незаконного перебування чи прохань про надання притулку з низьким рівнем схвалення може призвести до повторного введення віз. Візовий режим ЄС для України був скасований у 2017 році.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button