Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: unsplash.com

В Україні на сьогодні найбільш економічно активними є люди віком 30-34 (83,3%) та 25-29 років (79,6%). Про це йдеться в дослідженні у рамках програми USAID «Мріємо та діємо».

Українська молодь у віці 15-24 років демонструє нижчий рівень економічної активності (33,7%). Експерти пояснюють, що такий показник обумовлений високим рівнем залучення до процесу здобуття освіти (84,1%), що відкладає їхній вихід на ринок праці.

У 2019 році основна частина загальної робочої сили припадала на сферу послуг (61,2%), промисловість (25,1%) і сільське господарство (13,7%). Рівень самозайнятості зріс з 15,9 % у 2015 році до 16,3% у 2019 році.

За словами опитуваних людей віком 18-24 роки, лише близько 30% їхніх однолітків прийняли власне рішення щодо майбутньої професії та вступу до вишу.

«Молодим людям в Україні важко зробити вибір у сфері освіти і професійної діяльності, оскільки вони часто не мають доступу до інформації про успішні або перспективні галузі та відповідні можливості для працевлаштування. Крім того, вони зазвичай керуються неактуальними стереотипами про професії і часто застарілими уявленнями своїх батьків», – пояснюють дослідники.

У дослідженні йдеться, що ситуація на українському ринку праці є досить складною для людей з інвалідністю: 73,8% або 2 062 259 осіб є безробітними. Крім того, на ринку праці спостерігається значна гендерна нерівність. Так, більшість чоловіків вважають, що має існувати поділ на «жіночі» і «чоловічі» професії.

Сьогодні кількість підприємств і робочих місць у творчих галузях стрімко зростає, збільшившись на 40% у період з 2013 по 2019 рік: з 252 тисяч у 2013 році до 352 тисяч у 2019 році.

Оцінку ринку праці провела група експертів з питань розвитку трудових ресурсів і підприємництва з компанії Making Cents International. Дослідники проаналізували понад 50 документів:  статистичні звіти, статті, звіти про проєкти та донорські дослідження. Також було проаналізовано 28 інтерв’ю зі сторонами з компаній приватного та державного секторів, громадських організацій та донорів. Дослідили п’ять фокус-груп, в яких взяли участь 55 молодих людей у віці 18-35 років з Івано-Франківської області, Херсона, Рівного та Києва.

Ознайомитися з повним текстом звіту можна за посиланням.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button