Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23270 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Площа Перемоги зараз. Скріншот із відео TeamToraNinja

На головній площі Кременчука, що на Полтавщині, провели геологічні вишукування, щоб визначити схему фундаменту собору, який тут планують незабаром звести, повідомляють місцеві медіа.

На цьому місці з 1816 року стояв Успенський собор. У той час нинішня площа Перемоги мала назву Соборна. Храм постраждав від бомбардувань під час Другої світової війни у 1943 році.

Площа з Успенським собором у 1942 році

Площа, своєю чергою, також зазнала змін. Тут зникли сквери й натомість залишився великий порожній плац, який використовують переважно для офіційних заходів.

Площа Перемоги зараз. Фото: Вікіпедія

Ідея відновити Успенський собор виникла ще у 1990-х роках. Будівлю внесли до переліку пам’яток, що потребують першочергового відтворення. Збереглися архівні креслення автора споруди, архітектора Джакомо Кваренгі.

Найактивніше проєкт просував священник УПЦ КП Володимир Макогон, який зараз належить до ПЦУ. У 2008 році на площі Перемоги встановили хрест, який позначає місце розташування зруйнованого собору.

Згодом міська рада передала УПЦ КП ділянку площею 972 квадратні метри у постійне користування для будівництва собору, а в 2017 році проєкт внесли у Генплан міста.

Візуалізація проєкту будівництва Успенського собору

Проти будівництва Успенського собору виступила низка містян і активістів. Вони писали петиції, а також зверталися до прокуратури й поліції, заявляючи, що міськрада провела громадські слухання з порушеннями. Вони вважають, що забудова головної площі міста «призведе до порушення прав кременчужан на вільний простір та на свободу релігійних поглядів».

Активісти також заявили про тиск зі сторони прихильників забудови: ті звинувачували опонентів у причетності до спецслужб РФ і просуванні плану Шатун.

Священник Володимир Макогон, зараз настоятель Свято-Миколаївського храму ПЦУ, припустив, що будівництво храму почнеться не раніш як за два роки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button