Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23595 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: unsplash.com

У Європі спостерігається дефіцит природного газу і п’ятиразове зростання цін на нього ще до настання зими. Крім того, у північній півкулі тепер додався дефіцит нафти, пише Еuronews.

Газ подорожчав через зростання попиту промисловості у постковідний період. Також до здорожчання призвели перехід до зеленої енергетики та виснаження запасів в сховищах внаслідок тогорічних холодів. Скорочення видобутку вугілля в Європі припало на період, коли потужність вітрових станцій знизилася через погодні умови. Крім того, Європа скорочує внутрішній видобуток природного газу. Наприклад, у 2018 році провідний виробник природного газу в Європі, Нідерланди, почали поетапну ліквідацію свого основного газового родовища Гронінген.

У результаті попит на нафту виросте на 500 тисяч барелів на добу. В останні місяці 2021 року світовий дефіцит складе 700 тисяч барелів на добу, попередило Міжнародне енергетичне агентство. Вони також стверджують, що під час переходу на відновлювальну енергетику доведеться пережити ще одну енергетичну кризу, пише ВВС.

Згідно з даними Gas Infrastructure Europe, відсоток газу, який зберігається в сховищах Європи, становить 74% в порівнянні з тим же періодом минулого року, коли він становив 94%.

Експерти пояснюють, що фінансування видобутку нафти, вугільних та атомних електростанцій вичерпалися після цінового колапсу 2014-15 і 2020 років. Водночас інвестиції в створення альтернативної енергетики недостатні для будівництва вітряків і сонячних ферм в кількості, здатній задовольнити зростальний попит.

Викопне паливо як і раніше забезпечує понад 35% загального видобутку в ЄС, при цьому газ становить більше п’ятої частини. Структура енергоспоживання в країнах блоку сильно різниться: викопні види палива мають незначну частку у Швеції, Франції та Люксембурзі, але становлять понад 60% від загального обсягу виробництва в Нідерландах, Польщі, Мальті та Кіпрі.

У цьому сезоні споживачі ймовірно побачать збільшення своїх рахунків за електроенергію. Природний газ не тільки становить п’яту частину всієї електроенергії Європи, але також використовується для опалення та приготування їжі. У 2018 році на опалення будинків припадало близько 45% енергії. Наприклад, в Німеччині та Іспанії ціни у вересні в три або чотири рази перевищували середні показники минулих років. Франція оприлюднила ряд заходів, включаючи «енергетичний чек» в 100 євро, щоб допомогти людям оплачувати зростаючі рахунки. Іспанія та Італія планують знизити податки на енергію. В останній попереджають, що цьогорічні рахунки виростуть на 40%.

Дослідження, проведене в масштабах всього Європейського Союзу у 2019 році, показало, що 6,9% людей у державах-членах ЄС не можуть підтримувати в своїх будинках достатній рівень тепла.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button