Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

«Кармен Мола». Фото з сайту літературної агенції hanska.es

Днями в Іспанії вручили літературну премію «Планета», якою щороку нагороджують найкращий роман іспанською мовою. Цьогоріч нагороду отримала «авторка» жорстоких кримінальних трилерів Кармен Мола за неопублікований роман «Звір» (La Bestia), повідомляє The Guardian.

До цього часу вважалося, що Кармен Мола — це університетська викладачка з Мадрида віком трохи менше 50 років, матір трьох дітей, яка у вільний час пише романи. Головна героїня книжок Моли — детектив Елена Бланко, «самотня жінка, яка любить граппу, караоке, старі автомобілі та секс у великих автівках».

Під час церемонії нагородження виявилося, що за цим псевдонімом стоять троє чоловіків — Агустін Мартінес, Хорхе Діас й Антоніо Мерсеро. До того, як стати Кармен Молою, вони публікували романи та телесценарії під власними іменами.

Вони заперечують, що обрали жіноче ім’я, щоб романи краще продавалися. Однак газета El Mundo звертає увагу, що легенда про жінку з трьома дітьми, що вранці викладає алгебру, а в інший час пише похмурі романи з надміром насильства, — це вкрай кмітливо з маркетингової точки зору.

Агустін Мартінес, Хорхе Діас й Антоніо Мерсеро. Скриншот із трансляції

Містифікацію розкритикували феміністки. Письменниця і правозахисниця Беатріс Хімено зауважила, що чоловіки не лише взяли собі жіночий псевдонім, але повністю фальсифікували особистість. Наприклад, давали від імені Кармен Моли інтерв’ю і використовували чорно-білі фото жінки, яка відвертається від камери. Такі фото публікували літературні агенти, ними ілюстрували інтерв’ю. Торік Жіночий інститут включив романи Моли до переліку рекомендованих авторок, які «допомагають зрозуміти досвід жінок і звертають увагу суспільства на питання прав і свобод».

Сума премії «Планета» складає один мільйон євро, що робить її найдорожчою літературною премію після Нобелівської. Нагородами відзначають лише неопубліковані твори, які видаватиме «Планета». Раніше романи Моли публікувало видавництво Penguin Random House.

Про роман «Звір» відомо те, що це історичний трилер, дія якого відбувається у 1834 році під час епідемії холери. Журналіст, поліцейський і молода дівчина полюють на серійного вбивцю, який розчленовує дівчат.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button