Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 23629 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: unsplash.com

Українські банки у серпні видали 944 іпотечних кредити на загальну суму у 830 мільйонів гривень. Про це повідомили в пресслужбі Національного банку України.

Також на 10% виросла сума середнього кредиту – до 879 тисяч гривень. У регіональному розрізі зросла перевага Києва – тут укладалися договори значно частіше, ніж в інших містах і областях.

Всього за вісім місяців банки видали 6,6 тисячі кредитів на покупку житла, загальна сума склала понад 5,2 мільярда гривень. У порівнянні з таким же періодом минулого року обсяг іпотечного кредитування виріс у 2,2 раза за кількістю договорів та втричі в грошах. Середньозважена ставка кредитів для первинного ринку становить 15,9% і 13,6% – для вторинного. Так, ставки за рік знизилися на 1,0 і 0,4 пункти.

За даними опитування НБУ, українці продовжують брати іпотеку для придбання житла на вторинному ринку, тут перевага склала близько 90%.

Павло Федорів, дослідник житлової політики та аналітик Cedos, припускає, що частина цього попиту – відкладений попит з 2020, коли ринок нерухомості завмер, а частина – люди, які прийшли на «доступну іпотеку», але не отримали її й взяли звичайну. Що важливіше, зазначає експерт – ростуть обсяги кредитування, бо ростуть ціни.

«Тут зв’язок такий: чим більше грошей ганяються за вже існуючим житлом (переважна більшість кредитів йдуть на вторинний ринок), то вищі ціни на нього; вищі ціни – треба брати ще більші кредити. Доступна іпотека тільки посилює цей тренд, бо дає доступ до кредитів людям, які інакше б собі її не могли дозволити. Середня ставка на вторинному ринку зараз 13,6%, а тут компенсують вдвічі – на бюджет лягає потреба платити половини суми обслуговування кредиту, що не дуже ефективно», – пояснює аналітик.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button