Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У середині вересня на місці покинутого бювету на вулиці Богдана Хмельницького з’явився новий цілодобовий культурний простір. Розповідаємо хто, чому та для чого показує відео-арт у Павільйоні Джерело.

Бювет №130 у дворі будівлі «Київпроєкту» – один із мережі, що була побудована у 1990-х роках. Модерністська споруда майже 30 років простояла із забитими вікнами та жодним чином не функціонувала.  На момент відкриття першої виставки куратори не мали майже жодної архівної інформації про цю будівлю, проте одразу після відкриття простору з ними на зв’язок вийшов історик, що надав архівні документи та пролив світло на історію майданчика. Куратори зазначають, що вже у листопаді ними буде ініційовано публічний захід, на якому будуть показані знайдені архіви та історія майданчика. Більш детальна інформація про івент незабаром з’явиться на сторінках Джерела у соціальних мережах.

Перший крок другого життя  Джерела відбувся у 2020 році в рамках Тбіліської архітектурної бієнале. Простір бювету було використано як виставковий: у ньому відбулась виставка «Поступова втрата зору» художника Миколи Рідного.

Із 18 вересня 2021 року Павільйон Джерело запрацював як цілодобовий виставковий майданчик. Над його створенням працювала кураторська група Сира нора у складі Аліни Клейтман, Дани Косміної та Нікіти Кадана. Проєкт не є суто мистецьким, він має на меті зберегти та реадаптувати модерністську будівлю, сформувати довкола неї нове ком’юніті та створити інноваційний виставковий простір для доступного експонування у карантинні часи.

«Концепція та ідея проєкту полягала у тому, щоб створити такий арт-простір, що буде максимально доступний завжди та для всіх, навіть під час карантинних обмежень. З іншого боку – такий формат відповідає ритму сучасного міського життя, у якому активний містянин чи містянка не завжди встигають відвідувати галереї чи музеї у робочий час. Тож наш проєкт працює 24/7 і це саме те, що дозволяє подивитись та сприйняти мистецтво у той час, коли кожному або кожній – зручно» – коментує кураторка Аліна Клейтман.

Простір націлений на експонування відео-арту: кожні два тижні протягом вересня-листопаду тут можна побачити нову виставку одразу двох художників чи художниць – одного українського та одного іноземного. На сьогоднішній день у Джерелі проходить вже третя виставка із циклу «Тіла у місті».

«Кураторське бачення тіл у місті базується на чотирьох напрямках, які ми розкриваємо через роботи українських та міжнародних художників та художниць. Екологію візуального у сучасному місті ми показали через виставку «Кров з очей», тема насильства, примусу та протесту була репрезентована на виставці «Все проти вас», наразі у Джерелі проходить третя виставка із циклу, що піднімає тему праці у сучасному місті «У праці сконати». Заключною виставкою із першого сезону Джерела буде експозиція, що присвячена темі гендеру у місті “Осінь бінарності”», – коментують куратори.

Назва актуальної виставки «У праці сконати» відсилає до вірша Івана Франка та піднімає питання чим є праця для людини у сучасному місті та як вона впливає на нашу буденність. У просторі Джерела представлені відеороботи чеської художниці Марі Лукачової та українського художника Тараса Каменного.

Кожна виставка включає в себе не лише експозицію, але й публічну програму та музичні виступи.

У листопаді, після завершення першого циклу виставок «Тіла у місті», планується фінісаж першого етапу роботи арт-центру із спеціальною програмою, а також Павільйоні Джерело стане майданчиком паралельної програми Київської бієнале, котру організовує Центр візуальної культури.

«Ми налаштовані зробити Джерело постійним міським простором для зустрічі із мистецтвом», – діляться планами на майбутнє куратори.

Проєкт відбувається за підтримки Українського культурного фонду та департаменту культури КМДА. Партнерами проекту також стали  літературне кафе Хармс та музичний колектив Біоритм.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button