Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 265 днів. За цей час ми опублікували 23399 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Mika Baumeister / Unsplash

У США за створення 65% антивакцинаційного контенту в соцмережах відповідають лише 12 осіб. Про це йдеться у дослідженні британсько-американської некомерційної організації «Центр протидії цифровій ненависті».

Дослідники відібрали найбільш активних і впливових персон, які поширюють багато дезінформації щодо вакцин. Аналізуючи зразки контенту соцмереж — понад 800 тисяч постів у Facebook і Twitter в період з лютого до березня 2021 — виявили, що 65% походить від цих осіб і асоційованих із ними організацій. Цих людей назвали «Дезінформаційною дванадцяткою»:

  1. Джозеф Меркола. Прибічник альтернативної медицини, лікар-остеопат, який продає БАДи. Стверджує, що більшість вірусів, зокрема й коронавірус, чудово лікуються пероксидом водню.
  2. Роберт Френсіс Кеннеді-молодший. Племінник загиблого президента Кеннеді, адвокат, радіоведучий і впливовий антивакцинатор.
  3. Тай і Шарлін Боллінджер. Тай — прибічник альтернативної медицини та конспірологічних теорій, пише книжки, не маючи жодної медичної освіти. Його дружина Шарлін веде сайт «Правда про рак», на якому стверджується, що рак лікується не хімієтерапією, а біодобавками.
  4. Шеррі Тенпенні. Остеопатка, антивакцинаторська активістка, яка стверджує, що вакцини викликають аутизм, і що маски пригнічують імунітет.
  5. Ріцца Іслам. Медійний інфлюенсер, який регулярно постить антисемітський, гомофобний та антивакцинаторський контент. Звертається переважно до афроамериканської аудиторії, переконуючи, що щеплення від COVID-19 — євгенічний експеримент проти чорних.
  6. Рашид Буттар. Лікар-остеопат, прибічник теорій змов, застосовував альтернативну медицину для лікування раку. Стверджував, що ковід викликано мережею 5G та хемтрейлами.
  7. Ерін Елізабет. Блогерка, яка популяризує альтернативну медицину. Vice писав, що вона заробляє гроші на розповсюдженні фейків.
  8. Сеєр Джі. Засновник порталу, присвяченого альтернативній медицині. Стверджував, що вакцина Pfizer вбила більше людей, ніж вірус.
  9. Келлі Броган. Авторка книг з альтернативної медицини. Стверджує, що хвороби викликають не патогени, а психологічні фактори. Радить лікувати депресію кавовими клізмами.
  10. Крістіана Нортруп. Акушерка-гінекологиня, авторка бестселерів. Вважає, що хвороби виникають не від вірусів чи бактерій, а від проблем із чакрою. Стверджує, що антиковідні вакцини пошкоджують «хромосоми, що відповідають за співчуття».
  11. Бен Таппер. Хіропрактик, медіаінфлюенсер. Додає до свого імені «доктор», хоча не має медичної освіти.
  12. Кевін Дженкінс. Медіаінфлюенсер, продюсував відео «Медичний расизм: новий апартеїд».

Автори дослідження наголошують, що хоч Facebook, Instagram і Twitter часто банять користувачів, які поширюють антивакцинаційні фейки, до більшості з дванадцятки ставляться лояльно. Ще торік організація виявила, що соцмережі ігнорують приблизно 95% скарг на дезінформацію про вакцини та коронавірус. Більш того, алгоритми Instagram навіть пропонують користувачам подібні фейки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button