Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Christin Hume / Unsplash

З наступного року уряд Франції планує встановити межу мінімальної вартості доставки книг, щоб підтримати локальні книгарні, які програють конкуренцію великим онлайн-магазинам, таким як Amazon, повідомляє The Guardian.

У Франції вже є низка законів на підтримку незалежних книжкових бізнесів. Так, іще з 1980-х діє вимога продавати книги за повною вартістю, продавець може зробити знижку максимум 5%. Тож такі акції, як «три романи за ціною двох» у країні не практикуються. В результаті тут налічується 3,5 тисячі незалежних книгарень, що втричі більше, ніж у Великій Британії. А кілька років тому у Франції заборонили безкоштовну доставку.

Однак онлайн-ритейлерам ніщо не заважає встановити ціну на доставку на рівні 0,01 євро. У цей час дрібні книгарні не можуть дозволити собі пересилати книги набагато дешевше, ніж за 6-7 євро. Понад 20% книжок французи купують онлайн.

Під час пандемії Франція пережила три національні локдауни, перші два з яких найболючіше вдарили по офлайн-книгарнях, оскільки книги не були включені до переліку найнеобхідніших товарів. Під час третього локдауну навесні цього року книгарням дозволили працювати.

Amazon стверджує, що обмеження на мінімальну вартість доставки (конкретну цифру ще не визначено) негативно вплине на читачів у маленьких містах та селах. Однак урядовці запевняють, що більшість тих, хто замовляє книги онлайн, — це якраз жителі великих міст.

Оголосивши читання «національним пріоритетом», президент Емманюель Макрон також розпорядився подовжити робочі години бібліотек.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button