Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Учасники спільноти телеграм-каналу «Катарсис» святкують Хелловін. Фото зі сторінки каналу

Ультраправий телеграм-канал «Катарсис» анонсував рейди «проти наркоманів» нічними клубами Подолу п’ятого листопада.

«У п’ятницю, ввечері, в самий зланий для наркобариг час, ми ідемо в хрестовий похід проти наркоманів. Почнемо з РУВС, від яких вимагатимемо принциповості в своїх діях, а уже далі — відвідаємо клуби-притони. Нас буде багато, будуть сюрпризи», — йдеться у повідомленні.

Скриншот публікації, де анонсуються напади на клуби

Згадуються такі заклади, як Closer, «Хвильовий» та К41 («Клуб на Кирилівській»). Деякі з них вже ставали об’єктами нападів ультраправих. У підтримці «наркоторгівлі» модератори звинувачують МВС, юриста Масі Наєма та Посольство США.

Катарсис — один з ультраправих телеграм-каналів, що має понад 25 тисяч підписників. Спільнота, пов’язана з каналом, позиціонує себе як «спілка культурних консерваторів» та поширює сексистський, расистський і гомофобний контент, організовує кампанії з кібербулінгу. Серед останніх дописів — порада тим, хто не має ковідного сертифіката, використовувати чужий QR-код (додається до публікації) з коментарем: «Якщо у вас попросять код у ТРЦ, покажіть код на ім’я Адольфа Гітлера».

У телеграм-каналі спільноти Подолу «ВПП» зазначають, що приводом для рейду стала публікація медіа Київ Оперативний про нове затримання музиканта Дмитра Бугайчука. Під час попереднього затримання Бугайчука у травні поліція застосувала силу, після чого кияни вийшли на масовий протест проти поліцейського насильства.

Скриншот публікації Київ Оперативний

«”Боротьба з наркотиками” традиційно слугує виправданням насиллю та безкарності поліцейських та ультраправих. Їхні дії виглядають легітимними в очах людей, які мають упередження проти наркотиків. Натомість дієвим та системним вирішенням проблеми наркозалежності може стати адекватна наркополітика на державному рівні та просвіта про вживання наркотичних речовин», — зазначає канал «ВПП».

Модератори зауважують, що з огляду на попередні випадки, мобілізаційний потенціал ультраправих складає 50-100 осіб. Відвідувачам клубів радять у цей вечір не вдягати одяг, що привертає увагу, і не ходити наодинці.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button