Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Ілюстрація з проєкту Плану дій «Зелене місто» для Києва

На громадське обговорення винесено проєкт Плану дій «Зелене місто» для Києва, що розробляється у рамках Програми «Зелені міста» Європейського банку реконструкції та розвитку.

«Зелене місто» — це документ стратегічного планування, який стосується довгострокового покращення стану довкілля завдяки заходам та інвестиціям у сталу інфраструктуру. Його мета — сприяти становленню Києва як низьковуглецевого й екологічно свідомого міста, що надає інклюзивні якісні громадські послуги.
З українських міст такий документ вже завершено у Львові, плани дій планують розробляти у Хмельницькому, Кривому Розі та Маріуполі. Загалом в ініціативі беруть участь 43 міста.

У проєкті виокремлено такі найактуальніші проблеми Києва:

  1. незадовільна якість повітря;
  2. загроза зеленим зонам з боку забудовників і нерівномірний розподіл цих зон;
  3. вразливість до погодних явищ, викликаних змінами клімату. Так, у разі підтоплення громадський транспорт в Києві не функціонує.
  4. незадовільна якість води.

Викиди парникових газів, якість ґрунтів і біорізноманіття віднесли до проблем середньої пріоритетності.

План дій передбачатиме заходи за такими секторами:

  • транспорт. Стратегічною метою на 15 років є зведення до мінімуму викидів від транспорту. Зокрема, пропонується протягом десятиріччя зменшити середній вік автівок на вулицях міста з сьогоднішніх 21,5 року до 12 років, збільшити протяглість велодоріжок з нинішніх 3,5 кілометра на 100 тисяч населення до 29 кілометрів,
  • промислові підприємства,
  • будівлі,
  • енергетика,
  • водопостачання та водовідведення. Стратегічною метою на 15 років є покращення очищення стічних вод та якості питної води до рівня стандартів ЄС,
  • тверді відходи. За десять років пропонують охопити все населення міста роздільним
    збиранням відходів, компостувати принаймні половину зелених відходів, звозити на звалища не більш як 35% всіх відходів (зараз це понад 75%),
  • землекористування.

Планують залучити інвестиції у розмірі приблизно 2,5 мільярда євро. Сюди входить фінансування з боку міста, МФО та приватне фінансування. Зокрема йдеться про інвестиції у:

  • сталий транспорт і мобільність: розширення мережі громадського транспорту: метро, трамвай, інфраструктура електротранспорту; сприяння користуванню немоторизованими видами транспорту, доступність сталого транспорту (єдиний квиток, велотранспорт); підвищення культури паркування тощо.
  • енергоефективність та низьковуглецеве централізоване теплопостачання.
  • водопостачання та водовідведення: модернізація систем, моніторинг якості води, підвищення ефективності зливової каналізації.
  • управління відходами.
  • подолання природних ризиків підтоплення.
  • розумні рішення та відкриті дані.

Громадське обговорення триватиме до шостого грудня включно. З документом можна ознайомитися тут.

Зауваження і пропозиції можна подати до Департаменту економіки та інвестицій КМДА на електронну або фізичну пошту:
[email protected]
01044, м. Київ, вул. Хрещатик, 36.

Читайте також: 10 непопулярних, але ефективних рішень в містах України та світу

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button