Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

27 жовтня відбувся KOVALSKA MEETUP #4, на якому виступили архітектори провідних бюро з Нідерландів – MVRDV і Orange Architects. Вони проєктуватимуть другу і третю черги комплексу NUVO Business Park в центрі Києва на вулиці Жилянській.

Студії відомі створенням стійкого міського середовища – вони приділяють велику увагу довкіллю навколо об’єкта та міському ландшафту.

За словами Еруна Схіппера, співзасновника бюро Orange Architects, важливим завданням проєктування всіх об’єктів, починаючи з найперших ескізів, є екологічна стійкість. Команда працює з повномасштабним визначенням сталого розвитку, що ґрунтується на принципах: світ, ми, цінності. Ці теми вони намагаються втілювати у всіх своїх проєктах. На думку архітектора, будинки мають позитивно впливати на якість життя.

«Яка наша місія? Ми проєктуємо для створення кращого світу. Це все про екологічність. Ми намагаємося заощадити ресурси, відповідально використовувати енергію та матеріали – це наші інструменти для створення стійкого середовища. Йдеться про соціальну складову – як жити разом, користуватись всіма можливостями простору та спільно його використовувати, створювати інклюзивні простори, будівлі, що мають цінність та стимулюють соціальну взаємодію за допомогою здорового та комфортного внутрішнього клімату», – зазначив архітектор.

Особливу увагу він приділив інноваціям в архітектурі, адже це один з основних принципів компанії. За його словами, інновації відображаються в робочому процесі в офісі компанії, їхньому програмному забезпеченні, проєктах, матеріалах, цінностях та головне – в архітектурі.

Серед проєктів Orange Architects Схіппер виділив колишню телефонну станцію Binnenrotte в Роттердамі. Її перетворили на житлову будівлю з ресторанами та офісами. Архітектори змінили фасад та вписали його в архітектуру площі. У проєктуванні дотримувались енергетичної концепції, яка була спеціально адаптована для цієї будівлі. Зокрема, черепиця будівлі була замінена сонячними панелями нейтрального темного кольору. Залишкове тепло від обладнання серверів у підвалі використовується для підігріву води та підлоги в квартирах та ресторанах. Вода також нагрівається за допомогою сонячних батарей на пласкому даху. Будівля опалюється та охолоджується електричними тепловими насосами.

Ще один приклад – комплексний проєкт в Амстердамі Floating Gardens, який включає розміщення в одній будівлі школи на нижніх поверхах і квартир над нею.

Будівля розташована біля парку, тому особливу увагу приділили її інтеграції в ландшафт та дизайну зеленого даху. Форма об’єкта дозволяє створювати багаторівневі сади, покращуючи біорізноманіття у місті та добробут мешканців. Тут також облицювання по краях об’ємів різної площі складається з сонячних панелей на додаток до сонячних батарей на покрівлях.

Фото: Orange Architects

Архітекторка бюро MVRDV Фокке Мурель розповіла, що їхня команда при проєктуванні керується принципами: реставрація, реновація, ревіталізація. Піклування про спадщину та навколишнє середовище, пояснює вона, це майбутнє наших міст.

«Ми намагаємося відкрити дискусію про стійкість та надати архітектурі найширші сенси. Для нас це надзвичайно важливо. Ми створюємо соціальну, реалістичну, зелену архітектуру, яка змінює світ. Перш ніж почати проєкт, ми робимо короткий опис локації та починаємо визначати, що можна запропонувати в цьому місці. Ми також дбаємо про спадщину. Поєднання майбутнього та спадщини дуже важливо для архітектора – зберегти та змінити. Шлях від реставрації, турботи до співпраці з оточенням», – пояснює архітекторка.

За словами Мурель, створення архітектури – це не тільки про «зараз»: «Ми будуємо стійкі об’єкти та думаємо, як їх можна використати в довгостроковій перспективі, гнучкі та придатні до змін».

Як приклад вона навела багатофункціональну будівлю Concordia в Познані. В споруді розмістились коворкінг, місце для проведення заходів, ресторан, кафе та тераса на даху. Архітектори реконструювали та розширили пам’ятку архітектури ХІХ століття зі збереженням фасаду наявної будівлі та додаванням сучасної прибудови. Будівля, розташована на острові Слодова, має історичну цінність. За словами архітекторки, свого часу місце стало популярним серед молоді, отже основним завданням було – спроєктувати центр тяжіння для відвідувачів, зберігши історичну частину та об’єднати різні групи мешканців. Оригінальна будівля є формальною частиною проєкту, а скляна прибудова відповідає за сучасний контекст. Там розмістили фудхол, терасу на даху та офіси.

Фото: archdaily

Проєкт під назвою Вaltyk в Познані є прикладом збалансованого поєднання «старої» та «нової» архітектури в контексті історичної місцевості. У багатофункціональній будівлі розміщуються офіси, ресторан, готель, торговий центр та підземна парковка. Особливістю будівлі є бетонно-скляний фасад, який змінює форму залежно від того, з якого боку на нього дивитись. Для забезпечення природного освітлення по всій території офісні приміщення обмежені висотою сім метрів. На південь, де будівля піднімається вгору, архітектори створили каскадні тераси, що відкривають вид на місто.

Фото: archdaily

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button