Ціни на продукти у світі побили десятирічний максимум. Експерти пояснюють чому
Серед основних причин – неврожай, карантин та нестача робочої сили.
Серед основних причин – неврожай, карантин та нестача робочої сили.
Зроби добру справу і отримуй винагороди!
Нам як ніколи потрібна ваша підтримка. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 317 днів. За цей час ми опублікували 26449 новин та статей. Ми потребуємо вашої допомоги, щоб продовжувати якісно працювати далі. Приєднуйтесь до Читацького товариства «Хмарочоса» та отримуйте приємні бонуси від редакції: квитки на культурні заходи в Києві, фірмовий мерч та актуальні книжки, можливість пропонувати редакції теми та багато іншого.
Стати членом Товариства | Хто ми такі?
Фото: unsplash.com
Ціни на харчові продукти зростають і вже перевершили десятирічний максимум, повідомляє Продовольча та сільськогосподарська організація ООН. При цьому ще минулого року продукти здорожчали на 30%.
За даними організації, найшвидше зростають ціни на зерно та рослинні олії – лише за жовтень вони подорожчали на 10%. А нинішні ціни на зерно є на 22% вищими, ніж рік тому. Пшениця впродовж року подорожчала майже на 40%, – це пов’язують із поганими врожаями.
Серед причин такого підвищення цін – посухи, великий попит на зернові культури в Китаї, експортні обмеження, подорожчання нафти, дефіцит добрив, кліматичні зміни, закриті кордони та відплив робочої сили.
Директорка Центру економічної стратегії Марія Репко в колонці для НВ писала, що попри міцну гривню споживчі ціни в Україні продовжують рости і чекати їх повернення до цільової позначки Нацбанку в 5% поки не доводиться. За її словами, Україна не може вплинути на ціноутворення цих товарів жодними методами монетарної політики.
Наприклад, яйця подорожчали на 61% у порівнянні з вереснем 2020, соняшникова олія – на 72%, цукор – на 88%.
© Хмарочос | 2024
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті