Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: ГО «Микільська Слобідка»

Біля можливої забудови на Микільській Слобідці планують облаштувати парк коштом забудовника. Місцеві жителі нарікають, що сьогодні, 8 листопада, забудовник влаштував «фейкові громадські обговорення», на які власне не пускали жителів.

В епіцентрі конфлікту зараз — три ділянки адресою Микільсько-Слобідська, 7/9. Перші дві площею 0,4 та 0,8 гектара перебувають у комунальній власності. Між ними — майже 1,5 гектара у приватній власності, на яких планують звести три 25-поверхівки ЖК Sundance. Одна з проблем цієї третьої ділянки в тому, що вона «затиснута» двома іншими й не має самостійного проїзду для будівельної техніки.

Торік Київрада включила перші дві ділянки в межі парку «Микільська Слобідка» та передала їх «Київзеленбуду». Зараз забудовник — компанія «Нова Слобідка» — оскаржує в судах втрату права на їх оренду.

Зображення: Олег Симороз

Водночас забудовник заявив, що інвестує 50 мільйонів гривень у «доброустрій навколишньої території». До розроблення проєкту вирішив долучитися архітектор Станіслав Дьомін, співзасновник проєктного бюро Urban Design. Його концепція передбачає ігрові, велосипедні та пішохідні доріжки, велопрокат, скейтпарк, спортивні та дитячі майданчики, артзону, фудкорт, публічну площу, бульвар, оглядові тераси, дерев’яні вимости, літній кінотеатр, критий пляж, бесідки, «зелені» парковки, каяк-центр.

Дьомін повідомив «Хмарочосу», що працював над ідеєю набережної на Микільській Слобідці як безперервної рекреаційної зони від мосту Метро до Горбачихи ще з 2016 року. Спершу він із командою співпрацював із «Укрбудом» (там будували ЖК «Сонячна Рів’єра»), а потім як голова КП «Київміськрозвиток». Коли Дьомін почув про готовність компанії «Нова Слобідка» надати гроші, то сам звернувся до забудовника.

«Моя позиція у тому, щоб об’єднати різних стейкхолдерів з різними інтересами навколо вирішення спільного питання, яке стане на користі громаді міста, — створення значного публічного простору спільними зусиллями», — наголошує Дьомін.

Ескіз парку на Микільській Слобідці, надано Станіславом Дьоміним

Сьогодні, восьмого листопада, відбулася «публічна презентація» ескізів проєкту парку. Місцеві мешканці назвали цю презентацію фейковою. Громадський активіст Олег Симороз зняв відео, на якому видно, що вхід до місця презентації огороджено парканом, і двоє охоронців не пропускають деяких обурених мешканців.

Скриншоти з відео Олега Симороза

«Роздавали листівки і запрошували на 15:00 на адресу вулиця Микільсько-Слобідська 7-9, а провели на дві години раніше і за іншою адресою. Мешканців навіть не пускають на ці обговорення», — пише супротивниця забудови Олена Медведенко.

Фото: ГО «Микільська Слобідка»

Архітектор Дьомін зазначив, що це він попросив перенести зустріч на 13:00 через накладки. «Щоб хтось когось кудись не пускав, я не бачив. Під час моєї презентації зібрався чималий актив, який скандував: “Ганьба, ганьба, не дозволимо”», — запевняє він.

Читайте також: Що не так із забудовою на Микільській Слобідці? Пояснює депутатка

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button