Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Мережа супермаркетів АТБ відправила на переробку до Румунії вантажівку з 20 тоннами використаних батарейок (приблизно мільйон штук), зданих покупцями. Пресслужба компанії повідомляє, що проєкт реалізують разом із Duracell.

Чимало де в Києві встановлені бокси для збору батарейок, але не всі вони потрапляють на переробку, оскільки це збитково. Більшість просто викидають на сміттєзвалище, хоча акумулятори — це небезпечні відходи.

У 2019 році громадська організація «Батарейки, здавайтеся!» запустила збір батарейок у низці мереж, до яких зараз входять «Епіцентр», «Нова Лінія», «Леруа Мерлен», JYSK, автозаправки KLO і WOG, супермаркети «Сільпо», і NOVUS. Переробку цих батарейок оплачують самі ритейлери та виробники батарейок. АТБ також закликали долучитися до програми гарантованої переробки батарейок.

«Чи можна сказати, що в АТБ тепер точно можна здавати батарейки надійно? Поки ні… Це круто, що ці батарейки вже збираються в окремі контейнери, але питання в тому, куди вони потрапляють далі й чому статистика не публікується прозоро», — коментують у ГО «Батарейки, здавайтеся!»

Посилаючись на статистику збору батарейок іншими мережами, активісти припускають, що за п’ять років компанія Duracell, яка втілює збір батарейок в АТБ, зібрала щонайменше 385 тонн, і ця цифра щороку зростає зі збільшенням кількості магазинів.

АТБ та Duracell, своєю чергою, обіцяють зробити процес більш відкритим у наступному році. «Всі батарейки, які збираються в АТБ, мають 100% перероблятись — це позиція нашої мережі», — запевняє маркетинговий директор компанії Валерій Бондар.

Наразі масштаби викидання батарейок на звалище в Україні лишаються значними. У 2021 році було зібрано та вивезено лише 2,1% від всіх завезених у цей період батарейок.

Інфографіка: «Батарейки, здавайтеся!»

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button