Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Melissa

У Китаї стали модними кав’ярні й ресторани з інтер’єрами у «стилі сирійських руїн». У «сирійському стилі» також роблять магазини одягу, офіси й навіть квартири, повідомляє Vice.

Дизайнери використовують сірі кольори, частково оголену цегляну кладку та пощерблений бетон. Для декору беруть розбиті предмети, наприклад, годинники й телевізори, а також камери відеонагляду. Все це має виглядати так, ніби приміщення бомбили. Відвідувачі залюбки фотографуються на тлі дір у зруйнованих стінах.

Звідки пішла така мода, не дуже зрозуміло, але приблизно з 2020 року китайські блогери й інфлюенсери почали називати індустріальні інтер’єри, та й узагалі зруйновані речі «сирійським стилем». Наприклад, розбивши смартфон, можуть сказати: «Тепер він — у сирійському стилі». Дехто пояснює цей феномен закритістю китайського інтернет-простору, що призводить до нерозуміння реалій громадянської війни в Сирії.

Крім того, у ресторанах Китаю заведено облаштовувати спеціальні зони для чекіну, щоб відвідувачі могли фотографуватися на тлі оригінального декору та постити ці фото у соцмережах, таким чином збільшуючи рекламне охоплення закладу.

Фото: Wang Fei

21-річний Ван Фей — власник гриль-ресторану в місті Цзинін. Він вирішив рекламувати свій заклад як декорований у «сирійському стилі», щоб зацікавити потенційних клієнтів. «Це генерує інтернет-трафік. Тільки вихваляючи свої страви, популярним не станеш», — пояснює він.

У ресторані Ван Фея є навіть «зона барбекю біженців», де на фоні грає сумна музика.

Чимало хто захотів його наслідувати, і він надавав поради власникам щонайменше восьми інших закладів, як імітувати сирійське бомбардування в інтер’єрі.

Серед китайців є й чимало критиків такої моди. «Чи можете ви уявити крамницю у стилі землетрусу в Сичуані?», — обурюються в інтернеті.

У 2012 році протести проти президента Сирії Башара аль-Асада переросли у збройний конфлікт, який охопив всю країну й триває донині. Кількість жертв оцінюють на рівні 500-600 тисяч, понад 6,6 мільйона людей стали біженцями.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button