Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23637 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Всі фото: facebook.com/billionoysterproject  

У Нью-Йорку будують риф з устричних черепашок, щоб захиститися від повеней і зменшити рівень ерозії берегів, повідомляє Bloomberg CityLab.

Наразі зібрано й оброблено 800 тисяч кілограмів мушель. Їх здають понад 45 ресторанів, звозячи відходи у спеціальні контейнери. Будь-хто охочий також може принести стулки з’їдених устриць.

Щотижня черепашки забирають до центру обробки, де їх очищують, висушують «заражують» личинками устриць, складають у біорозкладні мішки і вивантажують у бухту. Малі устриці ростимуть, поступово формуючи риф, який гаситиме великі хвилі та мінімізуватиме підвищення рівня води. До 2035 року в Нью-Йорку планують зібрати щонайменше мільярд устричних черепашок, що дозволить сформувати риф.

Крім того, устричний риф поверне до Нью-Йоркської бухти автохтонний вид, який колись населяв майже 90 тисяч гектарів берегової лінії. Однак надмірне збирання устриць, а також забруднення й укріплення берегів призвели до того, що до 1920 року цих молюсків не лишилося.

Самі по собі устричні рифи не захистять Нью-Йорк від затоплень, однак, як вважають ініціатори Billion Oyster Project, можуть бути важливою складовою комплексних заходів.

У 2012 році нідерландські дослідники спостерігали за островом у Бангладеш, захищеним устричними рифами, та кількома іншими, контрольними, локаціями, і виявили, що устричні хвилерізи значно розсіюють силу хвиль і на 54% запобігають береговій ерозії.

Океанологи зауважують, що хоч устричні рифи й ефективні проти великих хвиль і ерозії, однак такий хвилеріз не працюватиме, якщо затока надто глибока. До того ж, устриці вимагають певної солоності та температури. Водночас у Billion Oyster Project наголошують, що цей проєкт передусім формує в людей розуміння, як працює екосистема, і посилює свідомість.

Подібні ініціативи також втілюють у затоці Галвестон (Техас), у Сан-Франциській затоці та в Луїзіані. Однак там більше фокусуються на здатності устриць фільтрувати воду та їхній харчовій цінності.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button