Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Сьогодні, 25 листопада, на 84-му році життя помер Олександр Омельченко – другий міський голова Києва часів незалежності (1999 – 2006). Про це повідомив чинний мер столиці Віталій Кличко. Раніше повідомлялося, що Омельченка госпіталізували зі значним ураженням легень внаслідок COVID-19.

За час перебування Омельченка на посаді мера було відкрито шість станцій метро – найбільше серед усіх очільників Києва у Незалежній Україні, а також відновлено Михайлівський та Успенский собори й інші церкви.

Серед шкідливих рішень Омельченка – знищення трамвайного сполучення лівого й правого берегів через міст Патона, перебудова Майдану Незалежності під торговельний центр зі скляними елементами та стелою Незалежності у псевдобароковому стилі, знищення Сінного ринку, який передали приватній фірмі під забудову за вісім (!) гривень, а також початок неконтрольованої забудови.

Починаючи з 2014 року Омельченко був депутатом Київської міської ради.

За даними Руху ЧЕСНО, на квітень 2021 року картка Олександра Омельченка не брала участь у майже 50% голосувань, хоч і реєструється на початку сесії. У результаті моніторингу Рухом ЧЕСНО декларацій депутатів у 2018 році ексмер Києва опинився в ТОП-5 найбільших автовласників Київради. За розміром фінансових активів 2015 року Омельченко посів у Київраді друге місце: його статки, згідно з власною декларацією, перевищили 43,5 млн грн.

Також Олександр Омельченко неодноразово потрапляв у скандальні ДТП: у 2009 році він насмерть збив чоловіка на своєму позашляховику Mitsubishi Pajero. Прокуратура Києва тоді закрила справу, а сам Омельченко виплатив родині загиблого компенсацію. У грудні 2015 року автомобіль Омельченко збив жінку, яка згодом померла. Вину за ДТП взяв на себе водій політика.

Чинний мер Києва Віталій Кличко у своєму повідомленні зазначив, що Омельченко розповідав йому про нюанси політики, зокрема, в управлінні столицею. «Ми могли дискутувати, сперечатися, погоджуватися один з одним чи ні. Але Олександр Омельченко любив Київ і був, беззаперечно, одним з тих, хто творив його сучасну історію», — написав Кличко.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button