Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: gofundme.com

23 листопада з в’язниці штату Міссурі звільнили 62-річного Кевіна Стрікленда, який через судову помилку провів за ґратами 43 роки, повідомляє CNN.

Це один із найдовших помилково відбутих тюремних термінів в історії США. Так, Вілберт Джонс відсидів майже 46 років за звинуваченням у серійних зґвалтуваннях, які не вчиняв; Річард Філіпс відбув у тюрмі понад 45 років; Кліффорд Вільям-молодший сидів 42 роки та сім місяців; Чарльз Рей Фінч — 43 роки за вбивство, яке не скоював. Всіх цих людей, включно зі Стріклендом, об’єднує те, що вони чорношкірі.

Стрікленд потрапив на лаву підсудних у 1978 році, після того, як в одному з будинків Канзас-сіті під час пограбування було застрелено трьох людей. Четвертій людині, Синтії Дуглас, вдалося вижити й вона стала головною свідкою. Вона повідомила поліції про двох нападників. Та наступного дня під тиском слідчих жінка обмовила Стрікленда.

Його засудили до 50 років ув’язнення без права дострокового звільнення. Тих двох, на кого свідка вказала від початку, відсиділи по десять років. Вони заявляли, що Стрікленд не був учасником убивства.

Тридцять років по тому Дуглас зізналася, що помилилася щодо Стрікленда й намагалася сприяти його звільненню, та марно. Шість років тому вона померла.

Стрікленд почув про своє звільнення, коли дивився серіал по телевізору. Раптово трансляцію перервав екстрений випуск новин, в якому повідомлялося про рішення суду. Зараз чоловік пересувається у візку, він пережив кілька серцевих нападів і має підвищений тиск.

Від штату Міссурі він не отримає ані цента компенсації, адже законодавство передбачає відшкодування лише якщо ув’язненого реабілітували за аналізом ДНК.

Однак на спільнокошті запустили збір грошей для Стрікленда, й лише за три доби люди зібрали понад один мільйон доларів.

«Більшість із нас чули вислів: “Несправедливість в одному ставить під загрозу справедливість у всьому”», — зазначив прокурор округу Джексон Пітерс Бейкер.

Лише торік у США 129 вироків визнали помилковими. Загалом у національному реєстрі реабілітацій зафіксовано 2551 таких справ, коли невинні люди відбували покарання. Деякі з них померли у в’язниці й були реабілітовані посмертно.

Нагадаємо, днями суд повністю виправдав 18-річного Кайла Ріттенхауса, який вбив двох людей і поранив третього під час антирасистських протестів у Вісконсині.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button