Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23636 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Unsplash

Верховна Рада прийняла закон «Про критичну інфраструктуру», який регулює питання безпеки об’єктів критичної інфраструктури, включаючи енергетичні об’єкти, та запобігає проявам несанкціонованого втручання у їх функціонування.

За новим законом, окремі об’єкти критичної інфраструктури не можуть належати фізичним або юридичним особам — громадянам або резидентам держави-агресора чи компаніям, кінцевими бенефіціарними власниками яких є громадяни держави-агресора або держави-окупанта.

Документ направлений на створення системи захисту критичної інфраструктури, що є одним із пріоритетів у реформуванні сектору оборони і безпеки України. До життєво важливих послуг, порушення яких призводить до негативних наслідків для національної безпеки України відноситься й енергозабезпечення (в тому числі постачання теплової енергії).

Зважаючи на комплекс проблем, що може виникнути у кризовій ситуації з обєктами критичної інфраструктури, особливо енергетичного сектору, важливо врегулювати питання взаємодії національної системи захисту критичної інфраструктури з іншими системами захисту у сфері національної безпеки.

Закон передбачає формування реєстру об’єктів критичної інфраструктури та створення інституту регулятора у цій сфері, яким стане Національна комісія з питань захисту критичної інфраструктури. Передбачається, що нова інституція матиме статус центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом.

Таким чином, Закон забезпечує створення державної системи захисту критичної інфраструктури, запроваджує єдині підходи до організації управління об’єктами системи на державному та місцевому рівнях, визначає засади взаємодії залучених до захисту критичної інфраструктури державних органів та суб’єктів господарювання, суспільства та громадян.

Реалізація положень Закону дозволить підвищити безпеку та стійкість критичної інфраструктури, зокрема енергетичного сектору, до загроз будь-якого походження (природного та техногенного характеру, протиправних дій), що своєю чергою забезпечить безперервність надання життєво важливих послуг та функцій громадянам.

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button