Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: ЕРА

Спостерігачі ООН проаналізували дотримання прав людей в Україні. В огляді Моніторингової місії йдеться, що в країні покращилась охорона громадського порядку під час зібрань представників ЛГБТ+. Водночас спостерігається масова невиплата зарплат медикам та обмеження прав бездомних людей.

ЛГБТ+

Спостерігачі фіксують покращення охорони громадського порядку під час мирних зібрань ЛГБТ+. В огляді йдеться, що правоохоронці успішно забезпечили порядок на маршах рівності у Києві, Харкові, Одесі та Кривому Розі.

Медицина

З весни цього року у лікарнях 18 регіонів зафіксували випадки невиплати заробітної плати медикам. За даними національної профспілки працівників охорони здоров’я, станом на кінець жовтня сягнула приблизно 341 мільйон гривень.

Бездомні

Люди без документів, зокрема бездомні, не могли отримати доступ до послуг з охорони здоров’я. Вони не мали доступу до вакцинації проти ковіду та безкоштовного тестування, що обмежувало їхній доступ до притулків.

ЗМІ

Спостерігачі задокументували чотири напади на журналістів. У серпні кілька осіб, пов’язаних із Нацкорпусом, напали на журналіста видання «Букви». Він фотографував організований групою захід. У жовтні співробітники Укрексімбанку напали на оператора «Радіо Свобода», який знімав інтерв’ю з вже колишнім головою банку Євгеном Мецгером. В ООН також відзначили ймовірний тиск на державні ЗМІ з боку високопосадовців. У жовтні ведуча ток-шоу «Зворотний відлік» на телеканалі «UA: Перший» Мирослава Барчук заявила про тиск на редакцію зі сторони Офісу президента. Вони нібито намагалися контролювати, які гості можуть з’явитися в ефірі.

Донбас

Спостерігачі фіксують ескалацію бойових дій на Донбасі, внаслідок чого збільшилась кількість постраждалих цивільних людей та об’єктів. За останні три місяці місія зафіксувала 32 постраждалих цивільних.

Крим

За даними ООН, окупаційна влада РФ в Криму продовжує обмежувати права людей, зокрема право на свободу мирних зібрань через нібито карантинні обмеження через коронавірус. У вересні російська поліція заарештувала понад 50 людей після зібрання біля управління ФСБ у відповідь на затримання п’яти кримських татар. Аналогічні три інциденти сталися у жовтні під час зібрання поруч із будівлею «суду» в Сімферополі.

Україна посіла 74 місце за рівнем верховенства права серед 139 країн світу, покращивши свої показники одразу на п’ять позицій.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button