Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: instagram.com/perinatal.center.kyiv/   

У державних пологових будинках Києва почали використовувати окуляри віртуальної реальності для полегшення болю під час перейм, повідомляє ТСН.

Вагітні одягають VR-окуляри, в яких — заспокійливі пейзажі, лунає музика, а голос підказує, як правильно дихати.

Віртуальна реальність, яку пропонують породіллям у Київському перинатальному центрі. Скриншот із відео ТСН

Такі пологи найчастіше обирають, коли не хочуть використовувати медикаментозне знеболення. Вагітні отримують такі віртуальні окуляри безкоштовно, після тренування, на якому пояснюють, як користуватись гаджетом.

«Якщо мати спокійна в пологах, в неї немає стільки адреналіну — це надалі впливає на лактацію і дає змогу швидше прикласти дитину до грудей», — вважає заступниця директора Київського перинатального центру з неонатології Олена Барановська.

Віртуальна реальність, яку пропонують породіллям у Київському перинатальному центрі. Скриншот із відео ТСН

У низці клінік за кордоном VR-окуляри застосовують для пацієнтів, які відчувають стрес або біль, зокрема для того, щоб знизити ризики застосування седативних і знеболювальних препаратів. Так, у США для пацієнтів з опіками розробили віртуальну гру «Сніговий світ». У деяких випадках люди, занурені у відеогру, заявляли, що відчувають менший біль, ніж коли вживали морфін.

Низка досліджень справді свідчить про можливий потенціал використання віртуальної реальності в медицині, переважно як «віртуальної анестезії». Однак у висновках автори цих досліджень зазначають: поки що даних щодо ефективності цієї технології недостатньо й науковий світ потребує більше клінічних випробувань, які б оцінювали не лише суб’єктивні враження піддослідних, але й фізіологічні показники.

Крім того, у VR-терапії можуть бути й побічні ефекти, такі як нудота, запаморочення та просторова дезорієнтація. Також віртуальні ігри можуть викликати залежність, особливо якщо мозок починає асоціювати їх із полегшенням болю.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button